Polskie Radio PiK
z 8 maja 2021 roku
0:00 Strefa Dobrego Nastroju Nocą
To program, który towarzyszy tym którzy nie chcą, bądź po prostu nie mogą zmrużyć oka po północy. Codziennie przez dwie godziny możecie liczyć na starannie wyselekcjonowaną muzykę przeróżnych gatunków, nie zabraknie najnowszych przebojów, ale też megahitów sprzed lat. Strefa DOBREGO Nastroju NOCĄ to audycja, którą współtworzycie, bo każdej nocy z listy muzycznych propozycji nadesłanych pod sdn@radiopik.pl wybieram co najmniej kilka piosenek. W cyklu „Historia Muzyką Pisana” pojawią się ważne daty i wydarzenia ze świata muzyki, opowiem też o tym jak powstawały wielkie polskie i światowe przeboje. Oprócz znakomitej muzyki znajdziecie tu również ciekawe informacje ze świata kultury, sztuki, a nawet sportu.
2:00 Nuty i minuty
od wtorku do soboty: 5:40 kolejny odcinek powieści.
6:00 Raz na ludowo
Kujawy i Pomorze to region wyjątkowo bogaty etnograficznie. Andrzej Krystek prezentuje sztukę twórców ludowych, zespołów folklorystycznych. Są też relacje z imprez, festiwali, przeglądów folkowych i jarmarków sztuki ludowej.
7:00 Sztuka życia
Jedzenie to coś, czego potrzebujemy, by żyć. Ale jedzenie to także przyjemność, wyraz miłości - do wspólnego stołu zapraszamy tych, których kochamy i lubimy, to dla nich gotujemy. Jedzenie to ważny element naszej kultury. Jedzenie to jednak również coraz częściej problem. Dookoła nas jest go dużo, wręcz w nadmiarze i na zmianę: albo go pragniemy, albo sobie odmawiamy. Gotowanie jest w modzie, z ekranów uśmiechają się do nas kucharze, serwując wymyślne potrawy. A inni przekonują do kolejnych nowych i skutecznych diet. Żyjemy więc w ciągłej opresji, a zaburzenia odżywiania dotykają coraz większej liczy osób i to coraz młodszych. Już 5-latki cierpią na bulimię, anoreksja dopada wielu nastolatków, choć chorują i starsi. W audycji "Sztuka życia" rozmawiamy o tym, co wpływa na nasz stosunek do jedzenia i jaki jest związek między jedzeniem a emocjami.
8:00 Wsłuchaj się w region
W programie czterogodzinna wycieczka po Pomorzu i Kujawach oraz duża porcja wiosennej muzyki na sobotni poranek i przedpołudnie. Naszym słuchaczom zaproponujemy m.in. odwiedzenie Izbicy Kujawskiej oraz wyprawę na Pojezierze Brodnickie. W cyklu ''Lubię tu być''- jedna z najnowszych atrakcji Torunia- czyli Muzeum Twierdzy Toruń, ale będą również propozycje spędzenia wolnego czasu w innych miastach naszego regionu. Nie zabraknie też czegoś dla tych,którzy lubią wypoczywać aktywnie i konkursu ze znajomości Pomorza i Kujaw.
12:00 Raz na zielono
Maj to najpiękniejszy, najbardziej kolorowy miesiąc w naszym klimacie. Kwitną wonne lilaki, konwalie i tulipany. W ogrodzie pracy jest bardzo dużo, gdyż wszystko rośnie niezwykle intensywnie. Od 12–14 maja przypadają też tzw. zimni ogrodnicy. Jak się do nich przygotować? Podpowiedzą nasi eksperci. Tradycyjnie będzie można do nas zadzwonić i osobiście zadać pytanie. Telefon 52/345 50 90.
13:00 Radio dzieciom
Dzieci od 4 do 10 lat znajdą w programie zagadki dla siebie, dorośli będą walczyć o możliwość udziału w audycji swoich dzieci, z przedszkolakami i uczniami szkół dyskutujemy o nurtujących ich sprawach. A także: rekomendacje filmów, spektakli, przedstawień i koncertów adresowanych do dzieci, lista przebojów dziecięcych.
14:00 Rodzinny PiKnik
W Dniu Bibliotekarza i Bibliotek spotkamy się z trzema pokoleniami książkowych moli. Mówić będziemy także o tym, co oferują regionalne biblioteki. Poza tym m.in. propozycje zabaw dla całej rodziny - z matematyką w tle, o nowalijkowo - witaminowym zastrzyku energii oraz jak i gdzie można uprawiać sobie warzywa.
17:00 W dobrym tonie
Ambitna i oryginalna muzyka , która nie mieszcząc się w modnych trendach , wprowadzi słuchacza w inny, zapomniany, lepszy świat... Bieżące informacje muzyczne, wydarzenia kulturalne, recenzje i premiery.
18:00 Regionalny Punkt Widzenia
Magazyn poświęcony gospodarce, regionalnych inicjatywach pozarządowych, kulturze, nowych trendach i zjawiskach, rozmowy z ekspertami.
19:00 Sztuka życia
Jedzenie to coś, czego potrzebujemy, by żyć. Ale jedzenie to także przyjemność, wyraz miłości - do wspólnego stołu zapraszamy tych, których kochamy i lubimy, to dla nich gotujemy. Jedzenie to ważny element naszej kultury. Jedzenie to jednak również coraz częściej problem. Dookoła nas jest go dużo, wręcz w nadmiarze i na zmianę: albo go pragniemy, albo sobie odmawiamy. Gotowanie jest w modzie, z ekranów uśmiechają się do nas kucharze, serwując wymyślne potrawy. A inni przekonują do kolejnych nowych i skutecznych diet. Żyjemy więc w ciągłej opresji, a zaburzenia odżywiania dotykają coraz większej liczy osób i to coraz młodszych. Już 5-latki cierpią na bulimię, anoreksja dopada wielu nastolatków, choć chorują i starsi. W audycji "Sztuka życia" rozmawiamy o tym, co wpływa na nasz stosunek do jedzenia i jaki jest związek między jedzeniem a emocjami. Powtórka porannej audycji.
20:00 Lista Przebojów
Zagłosuj! Twój głos może być decydujący.
22:00 Radio Beat
Doczekaliśmy się! Jest nowy album niepokornego producenta Leona Vynehalla. Oprócz jego muzyki zabrzmi też deep house Rona Trenta i wspaniały chillout z jazzowym zacięciem artysty pod pseudonimem Minus 8.
0:00 Nuty i minuty
audycja muzyczna