Cukrownia w Kruszwicy kończy z burakami! Zakład ma ich przerobić 1,5 miliona ton
Dobiega końca tegoroczna kampania Cukrownicza w Kruszwicy, która tym razem okazała się wyjątkowo uciążliwa. Wszystko przez pogodę.
– Temperatura za oknem jest już zdecydowanie chłodniejsza, ale temperatura w cukrowni jest nadal bardzo gorąca. Mamy dużo pracy, przerabiamy buraki, które plantatorzy je kopią i przywożą. Mieliśmy troszeczkę zmartwienia, bo pogoda spłatała nam dość dużego figla i przyszły niespodziewanie duże mrozy. Część buraków jeszcze nie była wykopana. Zachodziła obawa, że będzie trudno je wydobyć. Na dzień dzisiejszy już jesteśmy spokojni, że buraki zostaną wykopane – mówił Marek Kościński, dyrektor Oddziału Krajowej Grupy Spożywczej Cukrownia Kruszwica, która w czasie tegorocznej kampanii przerobi około 1,5 milionów ton buraków. Kampania ma się zakończyć jeszcze w tym roku.
W liczbach wygląda to tak: – Planujemy skupić około 1 milion 400 tysięcy ton buraków, a wyprodukujemy z tego około 200 tysięcy ton cukru - podaje Marek Kościński. – Cukrownia Kruszwica jest jedną z największych w Krajowej Grupie Spożywczej. Przerabiamy na dobę średnio około 13 tys. ton buraków i tyle buraków musimy codziennie przywieźć, aby nakarmić, jak to potocznie mówimy, cukrownię, żeby miała surowiec do przerobu.
Więcej w relacji Marcina Glapiaka.