Lasy pełne grzybów - uważajmy na te trujące
Brak wiedzy, ale i rutyna - to najczęstsze przyczyny tragicznych pomyłek w czasie zbierania grzybów. Eksperci przestrzegają: zbierajmy tylko te grzyby, które dobrze znamy.
Wczoraj w Warszawie zmarła kobieta, która zjadła muchomora sromotnikowego. O życie walczy z kolei nastolatka z Bydgoszczy, która zjadła razem z mamą zasłonaka rudawego. Kobiety myślały, że jedzą popularne kurki. Grzyby łatwo pomylić. Nawet ten sam gatunek w zależności od pogody i miejsca, w którym rośnie może wyglądać inaczej - mówiła w Rozmowie Dnia PR PiK Angelika Drab - Rybczyńska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy.
Nie wolno lekceważyć żadnych objawów zatrucia. Co ważne: czasami nudności czy wymioty mogą pojawić się po dwóch, trzech tygodniach od zjedzenia grzyba. Trzeba zachować szczególną ostrożność gdy kupujemy grzyby przy trasie. Taka sprzedaż jest nielegalna. Każda partia grzybów powinna mieć atest. Specjaliści ostrzegają: błędy popełniają też doświadczeni grzybiarze, których gubi rutyna.