13 osób zakażonych włośnicą

2014-08-05, 14:00  Polska Agencja Prasowa/Kamila Zroślak

13 osób z powiatu mogileńskiego (kujawsko-pomorskie) trafiło do szpitala po zakażeniu włośnicą. Źródłem zakażenia było prawdopodobnie mięso z dzika - poinformowała wtorek Krystyna Błażejewska, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy.

Jak dodała, dziesięć osób skarżyło się na bóle głowy i mięśni, gorączkę, osłabienie oraz nadmierną potliwość. W przypadku trzech pozostałych włośnica przebiegała bezobjawowo, mimo to chorych poddano obserwacji.

"Wszyscy pacjenci to osoby dorosłe. Ich życiu nie zagraża niebezpieczeństwo" – powiedziała PAP Błażejewska.

Obecnie hospitalizowanych jest 11 osób. Dziewięć z nich przebywa w Wo­je­wódz­kim Szpi­ta­lu Ob­ser­wa­cyj­no-Za­kaź­nym w Byd­gosz­czy, a dwie w Wo­je­wódz­kim Szpitalu Spe­cja­li­stycz­nym we Wro­cła­wiu.

Źródłem zakażenia była prawdopodobnie su­ro­wa, wę­dzo­na kieł­ba­sa z do­dat­kiem mięsa z dzika, ta­ta­r z su­ro­wej po­lę­dwi­cy z dzika oraz pie­cze­ń z dzika. Szczegóły w tej sprawie ma przynieść dochodzenie epidemiologiczne prowadzone przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Mogilnie we współpracy z Powiatowym Lekarzem Weterynarii w Mogilnie.

Włośnica jest chorobą przenoszoną ze zwierząt na ludzi powodowaną przez pasożyty z rodzaju Trichinella. Nośnikiem pasożyta jest wiele gatunków zwierząt dzikich i domowych, w tym przede wszystkim świnie, dziki, konie, ale również niedźwiedzie, wilki, borsuki, gryzonie leśne, psy, koty, zwierzęta futerkowe (lisy, nutrie).

Larwy pasożyta bytują w mięśniach zwierząt, a spożycie surowego lub niedogotowanego mięsa i produktów mięsnych jest główną przyczyną zarażenia. Pierwszymi objawami zakażenia są gorączka oraz zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego (wymioty, biegunka, nudności). Choroba może przebiegać bezobjawowo, ale może mieć przebieg ostry, nawet prowadzić do śmierci. (PAP)

13 osób zakażonych włośnicą. Materiał Kamili Zroślak.

Mogilno

Region

Rozszczelnienie instalacji w zakładach Anwil. Ewakuowano część pracowników [aktualizacja]

Rozszczelnienie instalacji w zakładach Anwil. Ewakuowano część pracowników [aktualizacja]

2024-11-05, 00:50
Rekordowa kwesta na bydgoskich cmentarzach TMMB podaje wstępną kwotę

Rekordowa kwesta na bydgoskich cmentarzach! TMMB podaje wstępną kwotę

2024-11-04, 19:17
Kobietę ewakuowano z pożaru, niestety mimo to zmarła. Tragedia w Głuchowie

Kobietę ewakuowano z pożaru, niestety mimo to zmarła. Tragedia w Głuchowie

2024-11-04, 19:00
Zmarła profesor Ewa Spychaj-Fabisiak. Przez 46 lat była związana z Politechniką Bydgoską

Zmarła profesor Ewa Spychaj-Fabisiak. Przez 46 lat była związana z Politechniką Bydgoską

2024-11-04, 16:38
Radiowa zbiórka dobiega końca, teraz pakujemy W środę dary pojadą do powodzian

Radiowa zbiórka dobiega końca, teraz pakujemy! W środę dary pojadą do powodzian

2024-11-04, 16:04
Miejsca będą czekać na dzieci - nie odwrotnie. W Świeciu rozbudowują żłobek

Miejsca będą czekać na dzieci - nie odwrotnie. W Świeciu rozbudowują żłobek

2024-11-04, 14:40
Wybuch i ogień były prawdziwe Przeciwpożarowe szkolenie w bydgoskiej policji [wideo, zdjęcia]

Wybuch i ogień były prawdziwe! Przeciwpożarowe szkolenie w bydgoskiej policji [wideo, zdjęcia]

2024-11-04, 13:54
Rekordowa liczba projektów w Bydgoskim Budżecie Obywatelskim. Głosujemy

Rekordowa liczba projektów w Bydgoskim Budżecie Obywatelskim. Głosujemy!

2024-11-04, 13:16
Szpilki, igły i gwoździe w cukierkach z halloween. Policja z regionu zaczyna dochodzenie

Szpilki, igły i gwoździe w cukierkach z halloween. Policja z regionu zaczyna dochodzenie

2024-11-04, 12:24
Cztery wypadki w regionie, ponad 160 w całej Polsce. Policja podsumowała akcję Znicz

Cztery wypadki w regionie, ponad 160 w całej Polsce. Policja podsumowała akcję „Znicz"

2024-11-04, 11:50
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę