Kartofle tłuczone, żytni chleb i duże ciastka ze smalcem [KUCHNIA PIKA, CZYLI PIEPRZ I KARTOFLE]

2018-04-19, 10:46  Iwona Muszytowska-Rzeszotek/Redakcja
- Deserów dawni Pomorzanie wielu nie mieli, bo cukier był niedostępny, a białej mąki nie było - mówi Radosław Kożuszek/fot. Archiwum

- Deserów dawni Pomorzanie wielu nie mieli, bo cukier był niedostępny, a białej mąki nie było - mówi Radosław Kożuszek/fot. Archiwum

Co jadano kiedyś na Pomorzu Zachodnim – opowiada Radosław Kożuszek w autorskim cyklu Iwony Muszytowskiej-Rzeszotek „Kuchnia PiK-a, czyli Pieprz i Kartofle”.

Na Pomorzu Zachodnim na stole królowały warzywa – głównie kapusta gotowana w głąbie albo siekana, kiszone ogórki, cebula, brukiew. Nie brakowało kartofli tłuczonych z maślanką, z podsmażonym boczkiem czy słoniną. - Wszystko było wybebłane razem na maź czy krem, a do tego pito maślankę. To było coś w rodzaju purée ziemniaczanego, z którym trzeba uważać, bo zje się go o wiele więcej niż gotowanych ziemniaków – radzi Radosław Kożuszek.

Chleba pszennego czy bułek na Pomorzu Zachodnim nie było, bo brakowało dobrej gleby do uprawiania pszenicy. Chleby wypiekano więc głównie na bazie żyta.

Deserów dawni Pomorzanie wielu nie mieli, bo cukier był niedostępny, a białej mąki nie było. - Robili więc dziwaczne ciasteczka ze skwarkami, albo ciastka ze smalcem. Te ostatnie były duże jak dłoń, smażone na smalcu. Miały go też dużo w środku i były grubo posypane grubym cukrem – wspomina Radosław Kożuszek.
Jadano także racuchy z dżemami, wafle, pierniki i chleb z masłem posypany cukrem.

- Kuchnia zachodniopomorska była bardzo podobna do tej w północnej Polsce, którą również my na Kujawach i Pomorzu kultywujemy – mówił Radosław Kożuszek.

Cykl "Kuchnia PiK-a, czyli Pieprz i Kartofle" w każdy wtorek o godz. 11.15 w Polskim Radiu PiK.

Więcej rozmów Iwony Muszytowskiej-Rzeszotek z Radosławem Kożuszkiem

Rodzina

Grosz ma tutaj ogromne znaczenie PCK rozpoczyna akcję Gorączka Złota na pomoc dzieciom

Grosz ma tutaj ogromne znaczenie! PCK rozpoczyna akcję „Gorączka Złota” na pomoc dzieciom

2025-02-16, 10:39
Kobiety z Afryki mogą rodzić w godnych warunkach. Karetka z Solca Kujawskiego już w Kamerunie

Kobiety z Afryki mogą rodzić w godnych warunkach. Karetka z Solca Kujawskiego już w Kamerunie

2025-02-16, 07:48
Gry łączą, a nie dzielą. Zmagania miłośników planszówek w Inowrocławiu

Gry łączą, a nie dzielą. Zmagania miłośników „planszówek” w Inowrocławiu

2025-02-15, 20:51
Rozrywka rozwija umysł i pomaga kontrolować stres. Turniej Gier Strategicznych w Toruniu [zdjęcia]

Rozrywka rozwija umysł i pomaga kontrolować stres. Turniej Gier Strategicznych w Toruniu [zdjęcia]

2025-02-15, 14:56
Miłość ma niejedno oblicze  nie tylko ludzkie. Kolejne Psialentynki w Bydgoszczy [zdjęcia]

Miłość ma niejedno oblicze – nie tylko ludzkie. Kolejne „Psialentynki” w Bydgoszczy [zdjęcia]

2025-02-14, 21:17
Żywe serce, jarmark, dawka muzyki i czerwień Tak wyglądało święto zakochanych [zdjęcia, wideo]

Żywe serce, jarmark, dawka muzyki i czerwień! Tak wyglądało święto zakochanych [zdjęcia, wideo]

2025-02-14, 20:08
Święto zakochanych w regionie Moc atrakcji na walentynki i nie tylko [przewodnik na weekend]

Święto zakochanych w regionie! Moc atrakcji na walentynki i nie tylko [przewodnik na weekend]

2025-02-14, 11:45
Nie ma szans na narty w bydgoskim Myślęcinku. Śnieg jest, ale za kilka dni zniknie [zdjęcia]

Nie ma szans na narty w bydgoskim Myślęcinku. Śnieg jest, ale za kilka dni zniknie [zdjęcia]

2025-02-14, 07:50
Chaos, hejt, pornografia i cyberprzemoc Raport o dzieciach na WhatsAppie

Chaos, hejt, pornografia i cyberprzemoc! Raport o dzieciach na WhatsAppie

2025-02-11, 10:45
Prawdziwa uczta w powiecie świeckim Kulinarne obchody Światowego Dnia Kociewia [zdjęcia, wideo]

Prawdziwa uczta w powiecie świeckim! Kulinarne obchody Światowego Dnia Kociewia [zdjęcia, wideo]

2025-02-10, 14:56
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę