Kartofle tłuczone, żytni chleb i duże ciastka ze smalcem [KUCHNIA PIKA, CZYLI PIEPRZ I KARTOFLE]

2018-04-19, 10:46  Iwona Muszytowska-Rzeszotek/Redakcja
- Deserów dawni Pomorzanie wielu nie mieli, bo cukier był niedostępny, a białej mąki nie było - mówi Radosław Kożuszek/fot. Archiwum

- Deserów dawni Pomorzanie wielu nie mieli, bo cukier był niedostępny, a białej mąki nie było - mówi Radosław Kożuszek/fot. Archiwum

Co jadano kiedyś na Pomorzu Zachodnim – opowiada Radosław Kożuszek w autorskim cyklu Iwony Muszytowskiej-Rzeszotek „Kuchnia PiK-a, czyli Pieprz i Kartofle”.

Na Pomorzu Zachodnim na stole królowały warzywa – głównie kapusta gotowana w głąbie albo siekana, kiszone ogórki, cebula, brukiew. Nie brakowało kartofli tłuczonych z maślanką, z podsmażonym boczkiem czy słoniną. - Wszystko było wybebłane razem na maź czy krem, a do tego pito maślankę. To było coś w rodzaju purée ziemniaczanego, z którym trzeba uważać, bo zje się go o wiele więcej niż gotowanych ziemniaków – radzi Radosław Kożuszek.

Chleba pszennego czy bułek na Pomorzu Zachodnim nie było, bo brakowało dobrej gleby do uprawiania pszenicy. Chleby wypiekano więc głównie na bazie żyta.

Deserów dawni Pomorzanie wielu nie mieli, bo cukier był niedostępny, a białej mąki nie było. - Robili więc dziwaczne ciasteczka ze skwarkami, albo ciastka ze smalcem. Te ostatnie były duże jak dłoń, smażone na smalcu. Miały go też dużo w środku i były grubo posypane grubym cukrem – wspomina Radosław Kożuszek.
Jadano także racuchy z dżemami, wafle, pierniki i chleb z masłem posypany cukrem.

- Kuchnia zachodniopomorska była bardzo podobna do tej w północnej Polsce, którą również my na Kujawach i Pomorzu kultywujemy – mówił Radosław Kożuszek.

Cykl "Kuchnia PiK-a, czyli Pieprz i Kartofle" w każdy wtorek o godz. 11.15 w Polskim Radiu PiK.

Więcej rozmów Iwony Muszytowskiej-Rzeszotek z Radosławem Kożuszkiem

Rodzina

Poznają region zza kółka. Inowrocławski Automobilklub zaprosił na wiosenny rajd

Poznają region zza kółka. Inowrocławski Automobilklub zaprosił na wiosenny rajd

2025-04-13, 09:21
Gospodynie z Lubicza gotowały z Mateuszem Gesslerem. W menu: zrazy Zagłoba

Gospodynie z Lubicza gotowały z Mateuszem Gesslerem. W menu: zrazy Zagłoba!

2025-04-13, 07:51
Gościli ubogich przed bydgoską Bazyliką. Ponad 1000 osób na Śniadaniu Wielkanocnym

Gościli ubogich przed bydgoską Bazyliką. Ponad 1000 osób na Śniadaniu Wielkanocnym

2025-04-12, 17:07
Region szykuje się do Wielkanocy Warsztaty, spotkania, rozmowy i nie tylko [przewodnik na weekend]

Region szykuje się do Wielkanocy! Warsztaty, spotkania, rozmowy i nie tylko [przewodnik na weekend]

2025-04-11, 15:40
Wielkanocna atmosfera w Urzędzie Marszałkowskim. Tak wyglądał 36. kiermasz rękodzieła [zdjęcia]

Wielkanocna atmosfera w Urzędzie Marszałkowskim. Tak wyglądał 36. kiermasz rękodzieła [zdjęcia]

2025-04-11, 06:54
Pokazy ratownictwa i wykłady. O uzależnieniach w Collegium Medicum UMK

Pokazy ratownictwa i wykłady. O uzależnieniach w Collegium Medicum UMK

2025-04-08, 14:02
Chorzy są oskarżani o lenistwo. Choroba Addisona rzadka i późno diagnozowana

Chorzy są oskarżani o… lenistwo. Choroba Addisona rzadka i późno diagnozowana

2025-04-07, 12:41
Fundacja Sensorium: Chcemy pomóc osobom z autyzmem funkcjonować w miejscach publicznych

Fundacja Sensorium: Chcemy pomóc osobom z autyzmem funkcjonować w miejscach publicznych

2025-04-07, 06:45
Od 10 lat toruńskie mamy są dla siebie wsparciem w sieci. Jubileusz był okazją do spotkania

Od 10 lat toruńskie mamy są dla siebie wsparciem w sieci. Jubileusz był okazją do spotkania

2025-04-06, 09:00
Łoś Wojtek, kapibary Astrid i Franek, lemury Lori i Lotka. Co się dzieje wiosną w zoo [zdjęcia]

Łoś Wojtek, kapibary Astrid i Franek, lemury Lori i Lotka. Co się dzieje wiosną w zoo? [zdjęcia]

2025-04-05, 11:08
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę