Jak wygląda Śniadanie Wielkanocne? Przygotowania do świąt przedstawia toruńskie muzeum

2024-03-31, 14:48  Iwona Muszytowska-Rzeszotek/Redakcja
Jajko to główny punkt Śniadania Wielkanocnego. Muzeum Etnograficzne w Toruniu wyjaśnia, jak wygląda tradycja dzielenia się „symbolem życia”/fot: zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Jajko to główny punkt Śniadania Wielkanocnego. Muzeum Etnograficzne w Toruniu wyjaśnia, jak wygląda tradycja dzielenia się „symbolem życia”/fot: zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Śniadanie Wielkanocne to najważniejszy uroczysty moment Świąt Wielkanocnych. W dawnej tradycji zasiadano do stołu po powrocie z rezurekcji. Dziś ta godzina jest raczej umowna.

Na stole można było znaleźć potrawy, które wcześniej przygotowywali samodzielnie wszyscy domownicy. Oczywiście obfitość tego posiłku była uzależniona od zamożności gospodarzy – podkreśla Oliwia Gemza z Muzeum Etnograficznego w Toruniu.

– Przygotowane Śniadanie Wielkanocne jest bardzo bogate. Mamy ugotowane jajka, pokrojony chleb, bardzo dużo kiełbas, babki drożdżowe oraz szynkę. Jajko, święcone podczas święconki, krojono w poranek wielkanocny w zależności od tego, ilu w danym gospodarstwie jest mieszkańców. Częstowano się nim i składano życzenia. To była zbliżona tradycja do tej z Bożego Narodzenia, gdzie dzielono się opłatkiem. Jajko, czyli symbol życia. Wierzono, że siły witalne, które są w takim jajku po jego spożyciu, przejdą na ludzi – zaznacza Gemza.

Śniadanie Wielkanocne w chacie bogatych gospodarzy z Kujaw to jedna z kilku aranżacji przygotowanych w Muzeum Etnograficznym w Toruniu. Wystawy oglądać można do połowy kwietnia. W Poniedziałek Wielkanocny skansen czynny jest w godzinach 10:00-16:00.

O tym, jakie elementy składają się na Śniadanie Wielkanocne, mówiła Oliwia Gemza

Rodzina

Poznają region zza kółka. Inowrocławski Automobilklub zaprosił na wiosenny rajd

Poznają region zza kółka. Inowrocławski Automobilklub zaprosił na wiosenny rajd

2025-04-13, 09:21
Gospodynie z Lubicza gotowały z Mateuszem Gesslerem. W menu: zrazy Zagłoba

Gospodynie z Lubicza gotowały z Mateuszem Gesslerem. W menu: zrazy Zagłoba!

2025-04-13, 07:51
Gościli ubogich przed bydgoską Bazyliką. Ponad 1000 osób na Śniadaniu Wielkanocnym

Gościli ubogich przed bydgoską Bazyliką. Ponad 1000 osób na Śniadaniu Wielkanocnym

2025-04-12, 17:07
Region szykuje się do Wielkanocy Warsztaty, spotkania, rozmowy i nie tylko [przewodnik na weekend]

Region szykuje się do Wielkanocy! Warsztaty, spotkania, rozmowy i nie tylko [przewodnik na weekend]

2025-04-11, 15:40
Wielkanocna atmosfera w Urzędzie Marszałkowskim. Tak wyglądał 36. kiermasz rękodzieła [zdjęcia]

Wielkanocna atmosfera w Urzędzie Marszałkowskim. Tak wyglądał 36. kiermasz rękodzieła [zdjęcia]

2025-04-11, 06:54
Pokazy ratownictwa i wykłady. O uzależnieniach w Collegium Medicum UMK

Pokazy ratownictwa i wykłady. O uzależnieniach w Collegium Medicum UMK

2025-04-08, 14:02
Chorzy są oskarżani o lenistwo. Choroba Addisona rzadka i późno diagnozowana

Chorzy są oskarżani o… lenistwo. Choroba Addisona rzadka i późno diagnozowana

2025-04-07, 12:41
Fundacja Sensorium: Chcemy pomóc osobom z autyzmem funkcjonować w miejscach publicznych

Fundacja Sensorium: Chcemy pomóc osobom z autyzmem funkcjonować w miejscach publicznych

2025-04-07, 06:45
Od 10 lat toruńskie mamy są dla siebie wsparciem w sieci. Jubileusz był okazją do spotkania

Od 10 lat toruńskie mamy są dla siebie wsparciem w sieci. Jubileusz był okazją do spotkania

2025-04-06, 09:00
Łoś Wojtek, kapibary Astrid i Franek, lemury Lori i Lotka. Co się dzieje wiosną w zoo [zdjęcia]

Łoś Wojtek, kapibary Astrid i Franek, lemury Lori i Lotka. Co się dzieje wiosną w zoo? [zdjęcia]

2025-04-05, 11:08
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę