Przez żołądek do serca! Konkurs kulinarny rozpoczął Chełmińskie Walentynki

2024-02-09, 15:44  Marcin Doliński/Redakcja
Kulinarny konkurs Alchemia i Amory rozpoczął kilkudniowe Chełmińskie Walentynki/fot: Marcin Doliński

Kulinarny konkurs Alchemia i Amory rozpoczął kilkudniowe Chełmińskie Walentynki/fot: Marcin Doliński

Kulinarny konkurs Alchemia i Amory rozpoczął kilkudniowe Chełmińskie Walentynki/fot: Marcin Doliński

Kulinarny konkurs Alchemia i Amory rozpoczął kilkudniowe Chełmińskie Walentynki/fot: Marcin Doliński

Policzki wołowe i gruszka – to główni bohaterowie konkursu kulinarnego Alchemia i Amory w kuchni, który odbywa się w Grubnie koło Chełmna. Wydarzenie inauguruje Chełmińskie Walentynki, które potrwają do 14 lutego.

– Wspólna rywalizacja szkół. Tego nigdy u nas nie było. Wykorzystujemy różnego rodzaju produkty lokalne i to, co mamy w zagrodach i sadach. Chcemy zwrócić uwagę na kuchnię miłosną, kuchnię z różnych smaków z wykorzystywaniem obecności potraw słonych, słodkich, gorzkich i kwaśnych – podkreślił jeden z organizatorów.

– Gotowanie to przede wszystkim miłość. To, co w sercu. Tak, jak moja babcia gotowała dla mnie i swoich wnuków, to coś wspaniałego. Młodzi ludzie chcą przekazać to, co mają najlepszego w serduszku. Prosty produkt, czyli policzek wołowy, połączony z dobrym winem i czekoladą. Na deser będzie gruszka – dodał Marcin, jeden z uczestników. Owoc posłużył do efektownego udekorowania dania. – Będą robione w winie, a następnie będzie wykonana pianka.

Proces przygotowania mięsa był dość długi. – Wołowina jest w marynacie, za chwilę ją wyciągamy. Dodajemy warzywa i wkładamy do pieca.

Program Chełmińskich Walentynek dostępny jest na stronie internetowej Urzędu Miasta w Chełmnie. Gwiazdą wydarzenia będzie sobotni koncert zespołu Kwiat Jabłoni.

Relacja Marcina Dolińskiego

Rodzina

Pachnące i pyszne przygotowania do świąt. Trwa Festiwal Toruńskiej Katarzynki

Pachnące i pyszne przygotowania do świąt. Trwa Festiwal Toruńskiej Katarzynki

2024-11-24, 07:54
Zabytkowe lokomotywy, mini pociągi i wiele więcej Tak wyglądał Bydgoski Dzień Kolejarza [zdjęcia]

Zabytkowe lokomotywy, mini pociągi i wiele więcej! Tak wyglądał Bydgoski Dzień Kolejarza [zdjęcia]

2024-11-23, 21:15
Atmosfera świąt wyczuwalna z daleka Rozpoczął się Jarmark Bożonarodzeniowy w Toruniu [zdjęcia]

Atmosfera świąt wyczuwalna z daleka! Rozpoczął się Jarmark Bożonarodzeniowy w Toruniu [zdjęcia]

2024-11-23, 14:32
Bon senioralny ma pomóc znaleźć opiekę dla osób starszych. Trwają konsultacje

Bon senioralny ma pomóc znaleźć opiekę dla osób starszych. Trwają konsultacje

2024-11-23, 09:27
Puchaci przyjaciele trafili do rąk dzieci. Dzień Pluszowego Miasta w szpitalu Jurasza [zdjęcia]

Puchaci „przyjaciele” trafili do rąk dzieci. Dzień Pluszowego Miasta w szpitalu Jurasza [zdjęcia]

2024-11-22, 18:04
W Toruniu radzili, jak zerwać z nałogiem. Akcja z okazji Dnia Rzucania Palenia Tytoniu

W Toruniu radzili, jak zerwać z nałogiem. Akcja z okazji Dnia Rzucania Palenia Tytoniu

2024-11-21, 20:23
W całym regionie dzieci uczą się pływać. Za lekcje płaci Urząd Marszałkowski

W całym regionie dzieci uczą się pływać. Za lekcje płaci Urząd Marszałkowski

2024-11-18, 07:48
Wielki bal w Światowym Dniu Wcześniaka. Te dzieci wygrały walkę, więc to święto życia

Wielki bal w Światowym Dniu Wcześniaka. „Te dzieci wygrały walkę, więc to święto życia!”

2024-11-17, 13:30
Edukacja w parze z zabawą Bydgoski Festiwal Nauki w Młynach Rothera [galeria]

Edukacja w parze z zabawą! Bydgoski Festiwal Nauki w Młynach Rothera [galeria]

2024-11-16, 21:05
Wyprawa w głąb ludzkiego ciała. Ostatnia okazja, by zobaczyć wystawę w Bydgoszczy

Wyprawa w głąb ludzkiego ciała. Ostatnia okazja, by zobaczyć wystawę w Bydgoszczy

2024-11-16, 17:53
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę