Hamburgery, pierożki, gołąbki – a wszystko z gęsiną! Kulinarne festyny w regionie [zdjęcia]

2023-11-11, 17:51  Marcin Glapiak/Redakcja
Festiwal Gęsinowy w Przysieku/fot. Szymon Zdziebło, www.tarantoga.pl dla UMWK-P

Festiwal Gęsinowy w Przysieku/fot. Szymon Zdziebło, www.tarantoga.pl dla UMWK-P

Festyn „Z gęsiną w tle” w Inowrocławiu/fot. Marcin Glapiak

Festyn „Z gęsiną w tle” w Inowrocławiu/fot. Marcin Glapiak

W święto Niepodległości potrawy z gęsiny królowały w Inowrocławiu, Przysieku i w Minikowie. We wszystkich tych miejscowościach zorganizowano festyny gęsinowe.

Na stoiskach przed halą w Inowrocławiu znalazły się m.in. pierożki i gołąbki z gęsiną, ale także miody czy rogale. – Przygotowałam kwaśnicę na gęsinie, będzie też „gęsina szarpana w bułeczce podana”, więc taki nowoczesny hamburger z gęsiną, nie z jakimś tam smażonym mięsem, tylko ze zdrową gęsią. Pokażę ją tutaj, rozbiorę – zapowiadała Beata Szafrańska, przewodnicząca KGW Olszewice.

Poza strefą gastronomiczną przygotowano też m.in. animacje dla dzieci, pokaz kulinarne, konkursy i występy artystyczne.

W sobotę (11 listopada) kontynuowany był także, rozpoczęty w piątek, słynny gęsi jarmark w Przysieku – największa tego typu impreza w Polsce. Tutejszy Festiwal Gęsiny jest częścią marszałkowskiej kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Na odwiedzających czekały potrawy z gęsiny, produkty regionalne oraz pokazy kulinarne.

W piątek (10 listopada) w gęsinowej kuchni popisowe dania zaprezentowali Magda Gessler, restauratorka, oraz Bartłomiej Witkowski, właściciel i szef kuchni w toruńskiej restauracji Piernicova, uczestnik Top Chef Polska, laureat wielu konkursów kulinarnych.
Chętni mogli skorzystać także z Gęsiej Karczmy i strefy zabaw dla dzieci. Sobotnie gotowanie poprowadzili znani kucharze Pascal Brodnicki i szef hotelowych kuchni Konrad Korszla.

10 listopada odbył się też „Festiwal gęsi na Świętego Marcina najlepsza gęsina z Rypina”. 11 listopada gęsina króluje również w Minikowie, na „Święcie Gęsi na Krajnie”.

Relacja Marcina Glapiaka z Inowrocławia

Rodzina

Gospodynie z Lubicza gotowały z Mateuszem Gesslerem. W menu: zrazy Zagłoba

Gospodynie z Lubicza gotowały z Mateuszem Gesslerem. W menu: zrazy Zagłoba!

2025-04-13, 07:51
Gościli ubogich przed bydgoską Bazyliką. Ponad 1000 osób na Śniadaniu Wielkanocnym

Gościli ubogich przed bydgoską Bazyliką. Ponad 1000 osób na Śniadaniu Wielkanocnym

2025-04-12, 17:07
Region szykuje się do Wielkanocy Warsztaty, spotkania, rozmowy i nie tylko [przewodnik na weekend]

Region szykuje się do Wielkanocy! Warsztaty, spotkania, rozmowy i nie tylko [przewodnik na weekend]

2025-04-11, 15:40
Wielkanocna atmosfera w Urzędzie Marszałkowskim. Tak wyglądał 36. kiermasz rękodzieła [zdjęcia]

Wielkanocna atmosfera w Urzędzie Marszałkowskim. Tak wyglądał 36. kiermasz rękodzieła [zdjęcia]

2025-04-11, 06:54
Pokazy ratownictwa i wykłady. O uzależnieniach w Collegium Medicum UMK

Pokazy ratownictwa i wykłady. O uzależnieniach w Collegium Medicum UMK

2025-04-08, 14:02
Chorzy są oskarżani o lenistwo. Choroba Addisona rzadka i późno diagnozowana

Chorzy są oskarżani o… lenistwo. Choroba Addisona rzadka i późno diagnozowana

2025-04-07, 12:41
Fundacja Sensorium: Chcemy pomóc osobom z autyzmem funkcjonować w miejscach publicznych

Fundacja Sensorium: Chcemy pomóc osobom z autyzmem funkcjonować w miejscach publicznych

2025-04-07, 06:45
Od 10 lat toruńskie mamy są dla siebie wsparciem w sieci. Jubileusz był okazją do spotkania

Od 10 lat toruńskie mamy są dla siebie wsparciem w sieci. Jubileusz był okazją do spotkania

2025-04-06, 09:00
Łoś Wojtek, kapibary Astrid i Franek, lemury Lori i Lotka. Co się dzieje wiosną w zoo [zdjęcia]

Łoś Wojtek, kapibary Astrid i Franek, lemury Lori i Lotka. Co się dzieje wiosną w zoo? [zdjęcia]

2025-04-05, 11:08
Odpowiadali na pytania o baśnie i pisali własne. Finał Turnieju Baśniowego w Karolowie

Odpowiadali na pytania o baśnie i pisali własne. Finał Turnieju Baśniowego w Karolowie

2025-04-05, 09:34
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę