Gęś ponownie zawojowała Przysiek. Wystartował tradycyjny Festiwal Gęsiny [zdjęcia]

2023-11-10, 16:43  Michał Zaręba/Redakcja
Przez dwa dni w Przysieku będą mieszać się najpiękniejsze zapachy polskiej kuchni/fot: Michał Zaręba

Przez dwa dni w Przysieku będą mieszać się najpiękniejsze zapachy polskiej kuchni/fot: Michał Zaręba

Prezentacje kulinarne, degustacje potraw i taneczna biesiada – to wszystko czeka na mieszkańców w podtoruńskim Przysieku, gdzie odbywa się Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny. Wydarzenie już tradycyjnie towarzyszy obchodom Święta Niepodległości.

– Tradycyjny paprykarz ze Szczecina, taki jak kiedyś. Ryba, warzywa i nic więcej, żadne konserwanty – podkreślał Andrzej Zygadło. Uczestnicy festiwalu chwalili wybór z Pomorza Zachodniego. – Pan przekonał nas smakiem. Jest bardzo wyrazisty, lekko pikantny i pyszny.

Oprócz tego uznaniem cieszyły się pierogi z gęsi. – Wyjątkowy jest ten farsz. Jestem tutaj pierwszy raz, więc nie zdążyłam jeszcze zrobić rozeznania. Jednak myślę, że takie lokalne jedzenie jest taką siłą napędową. Sery, wędliny i właśnie ta gęsina, która jest wyjątkowa, a nie często można ją spotkać na co dzień w sklepach.

– Mamy na dziś przygotowaną kiełbasę z gęsi, kaszankę, tradycyjnie pierogi z gęsi, kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną i oprószone gęsiną, czarninę z kluskami ziemniaczanymi. Klienci bardzo chętnie przychodzą, degustują i kupują. Najważniejsze jest to co, jest dobre i zdrowe – wymieniała Anna Marek z Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

W piątek na festiwalu będzie można zobaczyć m.in. prezentacje Magdy Gessler, a w sobotę Pascala Brodnickiego. Wydarzenie odbywa się od 10:00 do 20:00.

Relacja Michała Zaręby

Rodzina

Gospodynie z Lubicza gotowały z Mateuszem Gesslerem. W menu: zrazy Zagłoba

Gospodynie z Lubicza gotowały z Mateuszem Gesslerem. W menu: zrazy Zagłoba!

2025-04-13, 07:51
Gościli ubogich przed bydgoską Bazyliką. Ponad 1000 osób na Śniadaniu Wielkanocnym

Gościli ubogich przed bydgoską Bazyliką. Ponad 1000 osób na Śniadaniu Wielkanocnym

2025-04-12, 17:07
Region szykuje się do Wielkanocy Warsztaty, spotkania, rozmowy i nie tylko [przewodnik na weekend]

Region szykuje się do Wielkanocy! Warsztaty, spotkania, rozmowy i nie tylko [przewodnik na weekend]

2025-04-11, 15:40
Wielkanocna atmosfera w Urzędzie Marszałkowskim. Tak wyglądał 36. kiermasz rękodzieła [zdjęcia]

Wielkanocna atmosfera w Urzędzie Marszałkowskim. Tak wyglądał 36. kiermasz rękodzieła [zdjęcia]

2025-04-11, 06:54
Pokazy ratownictwa i wykłady. O uzależnieniach w Collegium Medicum UMK

Pokazy ratownictwa i wykłady. O uzależnieniach w Collegium Medicum UMK

2025-04-08, 14:02
Chorzy są oskarżani o lenistwo. Choroba Addisona rzadka i późno diagnozowana

Chorzy są oskarżani o… lenistwo. Choroba Addisona rzadka i późno diagnozowana

2025-04-07, 12:41
Fundacja Sensorium: Chcemy pomóc osobom z autyzmem funkcjonować w miejscach publicznych

Fundacja Sensorium: Chcemy pomóc osobom z autyzmem funkcjonować w miejscach publicznych

2025-04-07, 06:45
Od 10 lat toruńskie mamy są dla siebie wsparciem w sieci. Jubileusz był okazją do spotkania

Od 10 lat toruńskie mamy są dla siebie wsparciem w sieci. Jubileusz był okazją do spotkania

2025-04-06, 09:00
Łoś Wojtek, kapibary Astrid i Franek, lemury Lori i Lotka. Co się dzieje wiosną w zoo [zdjęcia]

Łoś Wojtek, kapibary Astrid i Franek, lemury Lori i Lotka. Co się dzieje wiosną w zoo? [zdjęcia]

2025-04-05, 11:08
Odpowiadali na pytania o baśnie i pisali własne. Finał Turnieju Baśniowego w Karolowie

Odpowiadali na pytania o baśnie i pisali własne. Finał Turnieju Baśniowego w Karolowie

2025-04-05, 09:34
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę