Parzona szynka wielkanocna z Krzekotowa jedzie na finał „Bitwy Regionów”

2022-10-17, 08:13  Agnieszka Marszał/Redakcja
Szynka wielkanocna parzona z kością to najlepsze danie z Kujaw i Pomorza zdaniem jurorów konkursu kulinarnego „Bitwa regionów". 16 kół gospodyń wiejskich z regionu zmierzyło się w półfinale bitwy, który zorganizowano w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu./fot. Anna Gembicka/Facebook

Szynka wielkanocna parzona z kością to najlepsze danie z Kujaw i Pomorza zdaniem jurorów konkursu kulinarnego „Bitwa regionów". 16 kół gospodyń wiejskich z regionu zmierzyło się w półfinale bitwy, który zorganizowano w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu./fot. Anna Gembicka/Facebook

Szynka wielkanocna parzona z kością to najlepsze danie z Kujaw i Pomorza zdaniem jurorów konkursu kulinarnego „Bitwa regionów”. 16 kół gospodyń wiejskich z regionu zmierzyło się w półfinale bitwy, który zorganizowano w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu.

Zwycięska szynka parzona z kością, wielkanocna, nie powstaje, ot tak, od ręki. Na początek trzeba ją trzymać przez tydzień w solance, potem trzeba ją parzyć w bulionie z warzywami, z dużą ilością przypraw i warzyw – zdradziło Koło Gospodyń Wiejskich z Krzekotowa, gmina Dąbrowa, powiat mogileński.

Tajemnicą nie było, że na takich imprezach królują dania gotowane w kuchniach babek i prababek, niekiedy w nowoczesnej oprawie.

Kaczuszka konfitowana z kapustą modrą szmurowaną i puree z oliwą z białej trufli – takie danie wykonały panie pod wodzą Emilii Kozek, przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich w Borzyszkowie, w gminie Więcbork (powiat sępoleński). Z kolei Koło Gospodyń Wiejskich Komaszyce zaprosiło na danie zwane pirzok, które jest niczym innym, niż lokalną wersją babki ziemniaczanej, czyli: ziemniaki, cebula, boczek...

– Cieszę się, że to nasze dziedzictwo kulinarne nie jest tylko zapisane w książce kucharskiej, tylko faktycznie jest cały czas żywe – mówi minister Anna Gembicka.

Finał kulinarnej „Bitwy regionów” w grudniu na Mazowszu. Nasz region będą reprezentować panie z KGW w Krzekotowie w powiecie mogileńskim. Trzymamy kciuki, a do wygrania jest 25 tys. zł.

Więcej w materiale Agnieszki Marszał.

Materiał Agnieszki Marszał

Rodzina

Grosz ma tutaj ogromne znaczenie PCK rozpoczyna akcję Gorączka Złota na pomoc dzieciom

Grosz ma tutaj ogromne znaczenie! PCK rozpoczyna akcję „Gorączka Złota” na pomoc dzieciom

2025-02-16, 10:39
Kobiety z Afryki mogą rodzić w godnych warunkach. Karetka z Solca Kujawskiego już w Kamerunie

Kobiety z Afryki mogą rodzić w godnych warunkach. Karetka z Solca Kujawskiego już w Kamerunie

2025-02-16, 07:48
Gry łączą, a nie dzielą. Zmagania miłośników planszówek w Inowrocławiu

Gry łączą, a nie dzielą. Zmagania miłośników „planszówek” w Inowrocławiu

2025-02-15, 20:51
Rozrywka rozwija umysł i pomaga kontrolować stres. Turniej Gier Strategicznych w Toruniu [zdjęcia]

Rozrywka rozwija umysł i pomaga kontrolować stres. Turniej Gier Strategicznych w Toruniu [zdjęcia]

2025-02-15, 14:56
Miłość ma niejedno oblicze  nie tylko ludzkie. Kolejne Psialentynki w Bydgoszczy [zdjęcia]

Miłość ma niejedno oblicze – nie tylko ludzkie. Kolejne „Psialentynki” w Bydgoszczy [zdjęcia]

2025-02-14, 21:17
Żywe serce, jarmark, dawka muzyki i czerwień Tak wyglądało święto zakochanych [zdjęcia, wideo]

Żywe serce, jarmark, dawka muzyki i czerwień! Tak wyglądało święto zakochanych [zdjęcia, wideo]

2025-02-14, 20:08
Święto zakochanych w regionie Moc atrakcji na walentynki i nie tylko [przewodnik na weekend]

Święto zakochanych w regionie! Moc atrakcji na walentynki i nie tylko [przewodnik na weekend]

2025-02-14, 11:45
Nie ma szans na narty w bydgoskim Myślęcinku. Śnieg jest, ale za kilka dni zniknie [zdjęcia]

Nie ma szans na narty w bydgoskim Myślęcinku. Śnieg jest, ale za kilka dni zniknie [zdjęcia]

2025-02-14, 07:50
Chaos, hejt, pornografia i cyberprzemoc Raport o dzieciach na WhatsAppie

Chaos, hejt, pornografia i cyberprzemoc! Raport o dzieciach na WhatsAppie

2025-02-11, 10:45
Prawdziwa uczta w powiecie świeckim Kulinarne obchody Światowego Dnia Kociewia [zdjęcia, wideo]

Prawdziwa uczta w powiecie świeckim! Kulinarne obchody Światowego Dnia Kociewia [zdjęcia, wideo]

2025-02-10, 14:56
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę