Zobacz także
Coś dla ducha, ucha i ciała... - 02.06.2014
Kaszubskie wesele w wykonaniu zespołu Krebane z Brus. Jak na wesele zapraszano, jak śpiewano podczas oczepin? Najpierw jednak drużba zaprosi na wesele, oczywiście… Czytaj dalej »
Coś dla ducha, ucha i ciała... - 26.05.2014
2 tygodnie temu prezentowaliśmy kujawsko-pomorskie produkty spożywcze nominowane na wojewódzkim etapie Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo… Czytaj dalej »
Coś dla ducha, ucha i ciała... - 19.05.2014
Jak to na Kujawach chleb a gwarowo, po kujawsku "chlib" dawniej wypiekano. To była sztuka i dość ciężka praca. Jak "chlib upic trza" pokazały podczas jednego… Czytaj dalej »
Coś dla ducha, ucha i ciała... - 12.05.2014
Bardzo smacznie, wręcz pysznie, było na Targach Turystyczno-Ogrodniczych "Lato na wsi" w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie. A to za… Czytaj dalej »
Coś dla ducha, ucha i ciała... - 05.05.2014
Dzień jak co dzień w borowiackiej zagrodzie - robotny. Poranną, pracowitą krzątaninę przeplataną małymi a smacznymi przyjemnościami jak tradycyjna bonkawa… Czytaj dalej »
Coś dla ducha, ucha i ciała... - 28.04.2014
Wprawdzie jeszcze pamiętamy wielkanocne smakołyki, może nawet świąteczne opychanie się, i być może nie mamy apetytu na nowe doznania smakowe, ale jeśli… Czytaj dalej »
Coś dla ducha, ucha i ciała... - 21.04.2014
Zwyczaje wielkanocne na Kujawach były i są jeszcze tu i ówdzie bogate. Tak bywa przy wybijaniu żuru przed świętami, ale najżywsze zwyczaje są w Niedzielę… Czytaj dalej »
Coś dla ducha, ucha i ciała... - 14.04.2014
Już czujemy te wielkanocne pyszności, szynki, kiełbasy, wyrośnięte baby, wielojajeczne i inne specjały polskiej, regionalnej kuchni świątecznej. Święta… Czytaj dalej »
Coś dla ducha, ucha i ciała... - 07.04.2014
Wielkanoc tuż tuż, czas zatem najwyższy chwycić za jajka, jakie tam kto ma pod ręką. Najlepiej kurze, gęsie a nawet strusie. Trzeba zacząć je malować… Czytaj dalej »
Coś dla ducha, ucha i ciała... - 31.03.2014
Wszyscy już zapewne ostrzymy apetyty na wielkanocne rarytasy: baby, ciasta, wędzonki i inne frykasy bogatych kuchni regionalnych. Bo każdy region Polski ma… Czytaj dalej »
Rok Oskara Kolberga
„W 2014 roku przypada jubileusz 200-lecia urodzin Oskara Kolberga – kompozytora, folklorysty, etnografa – artysty i naukowca zasłużonego dla kultury polskiej i europejskiej.
Dorobek naukowo-badawczy Oskara Kolberga dokumentujący kulturę ludową XIX wieku jest imponujący ze względu na wszechstronny zakres jego zainteresowań kulturą ludu oraz geografię badań, obejmującą Polskę przedrozbiorową i obszary ludowych kultur Ukrainy, Białorusi, Litwy, Śląska, Słowian południowych, Łużyczan, Czechów i Słowaków.
Oskar Kolberg zebrał i opracował 33 tomy monografii regionalnych i tematycznych, opublikował około 200 artykułów z zakresu etnografii, folklorystyki, językoznawstwa, muzykologii.
Spuścizna Oskara Kolberga stanowi fundament, do którego odwołują się pokolenia twórców i badaczy kultury.
Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, przekonany o szczególnym znaczeniu dorobku artysty i naukowca, ogłasza rok 2014 Rokiem Oskara Kolberga.”
Rocznica obchodzona jest pod auspicjami UNESCO.