Wychowujemy nasz organizm.
Za tydzień mówić będziemy o tłuszczach.
Legendy, fakty i wojna - historia toruńskiego piernika jest bardzo bogata. Opowiada o Katarzynie oraz szpiegach Torunia i Norymbergi, którzy musieli być w czasie… Czytaj dalej »
W tym roku polecamy przygotowanie większej ilości ciasta na pierniki. Z jednej porcji pieczemy pierniki na tegoroczne święta. Drugą połowę chowamy do lodówki… Czytaj dalej »
W Chinach też jest zimno. Co w menu? Kiszonki, tłuszcze oraz bimber. Czytaj dalej »
Płow i kiszone ryby - to jada się w Uzbekistanie zimą. Okazuje się, że uzbecki przysmak z ryżu i mięsa możemy zrobić także u nas. Radosław Kożuszek… Czytaj dalej »
Co w jesienne i zimowe chłody spożywają mieszkańcy bardzo zimnych i ubogich regionów świata? Oczywiście z potrzeby odżywiania ale również po to, by było… Czytaj dalej »
Kawa z miodem i kardamonem? Mrrrrr.... Genialna propozycja na jesienne i zimowe popołudnia i wieczory. W tym odcinku również opowieść o kawie rozpuszczal… Czytaj dalej »
W tym odcinku o najdroższej kawie na świecie - jak powstaje, ile kosztuje, kto jest w stanie ją wypić? I dlaczego nie wypił i nie wypije jej nasz gość -… Czytaj dalej »
Historia kawy z Kolumbii. Mają świetną kawę ale nie potrafią jej parzyć. Smakuje jak rozpuszczalna, zawsze podawana jest z mlekiem i cukrem, a pije się… Czytaj dalej »
Kawa w jej ojczyźnie w Etiopii. Nawet kiedy dom jest ubogi kawę, parzy się zawsze tak samo. Surowe ziarna kawy pali się, mieli się przy pomocy młynka lub… Czytaj dalej »
Tradycja picia kawy w Polsce, pojawiła się u nas razem w Turkami w XVII wieku. Jej stolicą był Gdańsk. Polacy mieli fantastyczną tradycję picia kawy, która… Czytaj dalej »