Kulis (kuleśniak)
Kulis zachowuje swoje właściwości i nie ulega zepsuciu nawet kilka miesięcy, o ile przechowywany jest w chłodnym, zacienionym miejscu.
Syrop z buraków cukrowych. Uprawa buraków cukrowych na cele przemysłowe rozpowszechniła się na Pomorzu w 3. dekadzie XIX w. Z uwagi na cenę, cukier był… Czytaj dalej »
Według ludowych wierzeń spożywanie nasion grochu chroniło ludzi przed chorobami, w połączeniu z kapustą zapewniało urodzaj. Istniało też przekonanie… Czytaj dalej »
Trudno sobie wyobrazić nawet najsmaczniejszą potrawę bez przypraw, zwłaszcza soli. Ciechocińska sól to tzw. warzonka, która powstaje poprzez odparowywanie… Czytaj dalej »
Zupa - polewka z krwi drobiu. Tradycyjnie na Kujawach czarninę podaje się z kluskami ziemniaczanymi, kiedyś składnikiem klusek była mąka żytnia, dzisiaj… Czytaj dalej »
To cała szynka wieprzowa wraz z golonką, o złocisto-brązowej skórce, nabita goździkami. Całą szynkę pekluje się w solance, a następnie gotuje i zapieka… Czytaj dalej »
Kaczka nadziewana gościła na kujawskich stołach od bardzo dawna, zazwyczaj podczas dużych uroczystości: chrzcin, odpustów czy wesel. W kuchniach wiejskich… Czytaj dalej »
Figurują na Liście Produktów Tradycyjnych stworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa. Przygotowuje je się z naturalnych składników według domowej receptury… Czytaj dalej »
Już 42 produkty, tradycyjne smaczności z woj.kujawsko-pomorskiego znalazły się na liście produktów lokalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jednym… Czytaj dalej »
Przysmaki z Borów Tucholskich - grzybowniczki, czyli bułeczki drożdżowe z farszem z grzybów leśnych. Czytaj dalej »
To kolejny wyrób z województwa kujawsko-pomorskiego, który znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wniosek o… Czytaj dalej »