Coś dla ducha, ucha i ciała... - 07.07.2014
I taki właśnie chleb można było odznaleźć w Ciechocinku na I Festiwalu Chleba i Soli. Przypominamy te smaki i zapachy.
Żyją w Polsce i wśród Polaków od setek już lat. Zawsze stanowili i stanowią kolorową, ciekawą odrębność etniczną i kulturową. Do niedawna przemierzali… Czytaj dalej »
O kaszubskich obyczajach, gadkach, niektórych ludowych instrumentach muzycznych, sutym, zwłaszcza od święta jedzeniu, i tabaczeniu opowiada kaszubski gawędziarz… Czytaj dalej »
Wprawdzie latem bardziej dokucza pragnienie niż głód, ale jeść od czasu do czasu też trzeba... Borowiackie przysmaki regionalne: mace borowiackie, polewka… Czytaj dalej »
Co jest najlepsze na upalne, duszne, parne lato do ugaszenia pragnienia? Świeżutka "maśluneczka", a może co inszego? Tę kwestię rozstrzygają gospodynie… Czytaj dalej »
Z Kolbergiem pod rękę, w środku upalnego lata wypad na Kujawy, ale też na Kociewie i Krajnę by poszukać czegoś do ugaszenia pragnienia. Najlepiej w płynie… Czytaj dalej »
Radiowa wycieczka w Bory Tucholskie. W Tucholi dzieje się wiele ciekawego. Zwłaszcza z okazji jubileuszowych 55. Dni Borów Tucholskich. A tam i po borowiacku… Czytaj dalej »
Teraz to mamy wygodę: Internet, blogi, na których można od razu i na bieżąco opisać i skomentować wydarzenia. I to szeroko. A dawniej? No cóż, były przyśpiewki… Czytaj dalej »
Utarło się już, że najsmaczniej, a przy tym tradycyjnie, regionalnie, po wiejsku lub po rycersku można podjeść w Dolinie Dolnej Wisły. Na licznych jarmarkach… Czytaj dalej »
Gdyby Oskar Kolberg żył obecnie i spisywał kujawskie przyśpiewki gwarą, to by zapewne innych nie zdążył spisać oprócz tych, które zna i potrafi wyśpiewywać… Czytaj dalej »
Stare, tradycyjne, regionalne, z dziada pradziada, a właściwie z babci na matkę - potem wnuczkę, przekazywane przepisy. Do tego dużo własnej fantazji, pomysłowości… Czytaj dalej »
„W 2014 roku przypada jubileusz 200-lecia urodzin Oskara Kolberga – kompozytora, folklorysty, etnografa – artysty i naukowca zasłużonego dla kultury polskiej i europejskiej.
Dorobek naukowo-badawczy Oskara Kolberga dokumentujący kulturę ludową XIX wieku jest imponujący ze względu na wszechstronny zakres jego zainteresowań kulturą ludu oraz geografię badań, obejmującą Polskę przedrozbiorową i obszary ludowych kultur Ukrainy, Białorusi, Litwy, Śląska, Słowian południowych, Łużyczan, Czechów i Słowaków.
Oskar Kolberg zebrał i opracował 33 tomy monografii regionalnych i tematycznych, opublikował około 200 artykułów z zakresu etnografii, folklorystyki, językoznawstwa, muzykologii.
Spuścizna Oskara Kolberga stanowi fundament, do którego odwołują się pokolenia twórców i badaczy kultury.
Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, przekonany o szczególnym znaczeniu dorobku artysty i naukowca, ogłasza rok 2014 Rokiem Oskara Kolberga.”
Rocznica obchodzona jest pod auspicjami UNESCO.