Coś dla ducha, ucha i ciała...
Cykl krótkich audycji o gwarze ludowej i kuchni regionalnej
Ciekawe i charakterystyczne zwroty; regionalne potrawy - przechowywanie tradycji kulinarnych, przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Ciekawe i charakterystyczne zwroty; regionalne potrawy - przechowywanie tradycji kulinarnych, przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie.
„W 2014 roku przypada jubileusz 200-lecia urodzin Oskara Kolberga – kompozytora, folklorysty, etnografa – artysty i naukowca zasłużonego dla kultury polskiej i europejskiej.
Dorobek naukowo-badawczy Oskara Kolberga dokumentujący kulturę ludową XIX wieku jest imponujący ze względu na wszechstronny zakres jego zainteresowań kulturą ludu oraz geografię badań, obejmującą Polskę przedrozbiorową i obszary ludowych kultur Ukrainy, Białorusi, Litwy, Śląska, Słowian południowych, Łużyczan, Czechów i Słowaków.
Oskar Kolberg zebrał i opracował 33 tomy monografii regionalnych i tematycznych, opublikował około 200 artykułów z zakresu etnografii, folklorystyki, językoznawstwa, muzykologii.
Spuścizna Oskara Kolberga stanowi fundament, do którego odwołują się pokolenia twórców i badaczy kultury.
Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, przekonany o szczególnym znaczeniu dorobku artysty i naukowca, ogłasza rok 2014 Rokiem Oskara Kolberga.”
Rocznica obchodzona jest pod auspicjami UNESCO.