Brzozy usuwają z gleby cząstki mikroplastiku! Trzeba je sadzić wszędzie!
Niemieccy naukowcy udowodnili, że długowieczne rośliny mogą gromadzić mikroplastik w swoich tkankach. Badacze podają przykład oczyszczającego środowisko drzewa - brzozy brodawkowatej. Podobne właściwości mają rośliny uprawne, np. pszenica.
Naukowcy coraz głośniej alarmują z powodu zanieczyszczenia środowiska mikroplastikiem - mikroskopijnymi cząsteczkami tworzyw sztucznych powstającymi w wyniku rozkładu różnego rodzaju odpadów. Zespół z Instytutu Ekologii Słodkowodnej i Rybołówstwa Śródlądowego im. Leibniza (Niemcy) przynosi jednak dobrą wiadomość z tej dziedziny. Po raz pierwszy badacze pokazali, że długo żyjące rośliny mogą gromadzić mikroplastik w swoich tkankach i podają przykład brzozy brodawkowatej, która wchłania do swoich tkanek cząstki mikroplastiku i oczyszcza z niego ziemię - ustalili badacze z Niemiec. To istotne, bo gleba jest często dużo bardziej zanieczyszczona niż oceany.
Wcześniej pokazano, że cząstki takie mogą być wchłaniane przez rośliny uprawne, na przykład pszenicę.
Opisane przez niemiecki zespół wyniki dotyczą brzozy brodawkowatej (Betula pendula Roth), którą stosuje się już do rekultywacji ziemni zanieczyszczonej szkodliwymi substancjami pochodzącymi z przemysłu, w tym metalami ciężkimi. Korzenie tych drzew rosną płytko, blisko powierzchni, gdzie plastiku jest najwięcej.
Badacze w swoim eksperymencie pokryli plastikowe mikrocząstki fluorescencyjną substancją i dodali je do gleby wokół drzew. Po pięciu miesiącach przeanalizowali tkankę korzeni.
W różnych drzewach znajdowali szkodliwe cząstki w 5-17 proc. badanych próbek.
- Tempo wchłaniania mikroplastiku i wpływ na krótko- oraz długofalowe zdrowie drzew nadal wymaga zbadania. Jednak ten pilotażowy projekt wskazuje, że brzozy wykazują prawdziwy potencjał jako rozwiązanie dla długofalowego oczyszczania gleby i być może wody z mikroplastiku - mówi Kat Austen, autorka pracy opublikowanej w piśmie „Science of The Total Environment”.
Naukowcy przypominają, że co roku, na świecie produkowanych jest 400 mln ton plastiku. Szacuje się, że jedna trzecia trafia do ziemi i zbiorników słodkiej wody. Większość tych tworzyw rozpada się na cząstki mniejsze niż 5 mm, a później - mniejsze niż 0,1 mm.
Zanieczyszczenie gleb, zależnie od miejsca, jest od 4 do 23 razy większe, niż oceanów - ostrzegają badacze.
Jednym z ważnych źródeł plastiku w środowisku są ścieki komunalne, które zawierają duże ilości fragmentów tkanin. Choć w rozwiniętych krajach ścieki poddawane są odpowiedniej obróbce, to w wielu częściach globu tak nie jest, a ścieków używa się nawet jako nawozu. Oznacza to szczególną koncentrację mikroplastiku na polach w takich miejscach.
Inne punkty o szczególnym stężeniu zanieczyszczenia to miejsca blisko dróg, na których nieustannie dochodzi do ścierania opon.
Zobacz także
Hity rekrutacji na UMK. Na kierunku lekarskim 18 osób na jedno miejsce
2021-07-14, 09:25Medycyna, prawo i psychologia to kierunki, które cieszą się największym zainteresowaniem podczas tegorocznej rekrutacji na studia na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Czytaj dalej »
Semeniuk: pandemia przyspieszyła transformację cyfrową o ok. 10 lat
2021-06-30, 17:31Pandemia przyspieszyła transformację cyfrową o ok. 10 lat, zadaniem rządu jest dostosowanie małych i średnich firm do tego, by mogły nadrabiać zaległości w przenoszeniu swojego biznesu do Internetu - mówiła w środę wiceminister… Czytaj dalej »
PKN Orlen pierwszy w Polsce przetestuje prywatną, przemysłową sieć 5G
2021-06-29, 08:46PKN Orlen jako pierwszy w Polsce przetestuje prywatną, przemysłową sieć 5G w środowisku zaawansowanej infrastruktury przemysłowej. Testy odbędą się w głównym zakładzie spółki w Płocku. Ich wykonanie będzie możliwe m.in. dzięki… Czytaj dalej »
Powstała usługa, która usprawni podróż po Bydgoszczy. To GoogleTransit
2021-06-22, 13:41Osoby planujące jazdę autobusem czy tramwajem w Bydgoszczy zyskały nowe udogodnienie. Usługa GoogleTransit, służąca do planowania podróży komunikacją miejską rozpoczyna fazę testów w Bydgoszczy. Czytaj dalej »
Badania: To, co jemy wpływa na przebieg zakażenia COVID-19
2021-06-09, 06:05Osoby niejedzące mięsa i peskatarianie lżej przechodzą zakażenie COVID-19. Dlatego te diety mogą być traktowane jako forma ochrony przed ciężką postacią COVID-19 - wynika z przeprowadzonych w sześciu krajach badań. Czytaj dalej »