Polska w piątce największych producentów opakowań w UE
W 2020 r. łączna wartość produkcji wyniosła prawie 45 mld zł - wskazuje raport Banku Pekao. Dodano, że sektor opakowań w Polsce rósł także w czasie pandemii.
W przygotowanym przez analityków Banku Pekao raporcie zauważono, że współczesne gospodarki nie mogą obyć się bez dobrze rozwiniętego sektora opakowań, co sprawia, że jest to rynek o wartości globalnie przekraczającej 900 mld dolarów.
Odnosząc się do Polski analitycy zwrócili uwagę, że krajową branżę opakowaniową tworzą tysiące zróżnicowanych firm, a dużą rolę odgrywa tu sektor MŚP. Firmy zatrudniające od 10 do 249 pracowników pokrywają ok. 45 proc. przychodów sektora.
W raporcie podkreślono, że w 2020 r. łączna wartość produkcji opakowań w Polsce wyniosła blisko 45 mld zł, a w okresie 2010-2020 średnia dynamika wyniosła 7,6 proc. Dodano, że w poszczególnych segmentach wahała się od 5 proc. dla opakowań z metali do 9 proc. w zakresie papieru i tektury, ale we wszystkich przypadkach przekraczała tempo rozwoju całego polskiego przemysłu.
– Tempo wzrostu imponuje także na tle europejskim. Zarówno pod względem wartości produkcji, jak i eksportu osiągamy jedne z najwyższych dynamik w Unii Europejskiej. Jesteśmy w piątce największych producentów opakowań, a nasz udział w eksporcie wzrósł z 6 proc. w 2010 roku do 10 proc. w 2020 roku - wyjaśnił ekspert w departamencie analiz makroekonomicznych Banku Pekao Kamil Zduniuk.
Bank dodał, że producentów opakowań charakteryzują również bardzo korzystne wyniki finansowe. Poinformowano, że w ostatnich latach osiągali oni rentowność netto ok. 6-8 proc. na tle średniej przetwórstwa przemysłowego wynoszącej 4,6 proc. Dodano, że towarzyszyły temu bezpieczne wskaźniki płynności i zadłużenia, dające komfort reakcji na zmieniające się warunki otoczenia oraz możliwości dalszego rozwoju.
Dodano, że polski sektor opakowaniowy wciąż ma potencjał inwestycji w automatyzację niektórych obszarów produkcji i poprawę energochłonności, które mogą dodatkowo pomóc w sprostaniu wyzwaniom kosztowym.
Zobacz także
Nie dosyć, że smaczny to jeszcze zdrowy. Chleb z pradawnych odmian
2021-01-21, 15:24Projekt Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego „Pradawne Ziarno” sukcesem nie tylko naukowym, ale i komercyjnym. Czytaj dalej »
Badanie wskazuje, że SARS-CoV-2 może zakażać komórki nerwowe i uszkadzać mózg
2021-01-15, 09:34Koronawirus SARS-CoV-2 może bezpośrednio zakażać ludzkie komórki nerwowe i uszkadzać tkankę mózgu - wynika z badań in vitro prowadzonych na organoidach, miniaturowych wersjach mózgu wyhodowanych w laboratorium. Artykuł na ten temat… Czytaj dalej »
Brytyjscy naukowcy: palenie zwiększa ryzyko poważnych objawów COVID-19 i hospitalizacji
2021-01-08, 08:47Palenie papierosów wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia objawów COVID-19, a palacze częściej niż osoby niepalące trafiają do szpitala z powodu tej choroby - ustalili naukowcy z King's College London. Czytaj dalej »
Nauka i etyka: komisja episkopatu o szczepionce przeciw koronawirusowi [wideo]
2020-12-28, 17:08„Każdy człowiek ma prawo do informacji o szczepionkach, o ich działaniu, czy o ich procesie technologicznym. Każdy człowiek ma prawo do dobrowolności realizacji szczepień' - podkreślali na dzisiejszej (28.12.) konferencji prasowej… Czytaj dalej »
Objawy niepożądane po szczepionce przeciw SARS-CoV-2 rzadko u seniorów
2020-12-15, 08:36- Skutki uboczne podania szczepionki przeciw SARS-CoV-2 u osób powyżej 55. roku życia występowały rzadziej i z mniejszym nasileniem niż u młodszych uczestników badania. To świetna informacja dla seniorów - komentuje dr hab. Piotr… Czytaj dalej »