Badania: To, co jemy wpływa na przebieg zakażenia COVID-19
Osoby niejedzące mięsa i peskatarianie lżej przechodzą zakażenie COVID-19. Dlatego te diety mogą być traktowane jako forma ochrony przed ciężką postacią COVID-19 - wynika z przeprowadzonych w sześciu krajach badań.
Osoby na dietach roślinnych mają 73 proc. mniejsze, a peskatarianie (czyli osoby niejedzące czerwonego i białego mięsa, ale spożywające ryby) 59 proc. mniejsze ryzyko na przejście COVID-19 o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu - wynika z badań amerykańskich naukowców opublikowanych w czasopiśmie naukowym „BMJ Nutrition, Prevention & Health”.
Diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zwiększają z kolei ryzyko ciężkiego przechorowania COVID-19 - mówią badania. Naukowcy zestawili ze sobą deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach blisko 3 tys. pracowników opieki zdrowotnej w sześciu krajach świata. Badania przeprowadzono latem 2020 r., w ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.
- Od początku pandemii było wiele spekulacji dotyczących wpływu diety na ryzyko zakażenia. To badanie stara się odpowiedzieć na te pytania, ale trzeba brać pod uwagę również jego ograniczenia. Badanie opiera się w całości na samodzielnych deklaracjach, a wiele danych pokazuje, że poleganie na takim źródle informacji w badaniach dotyczących diety jest niewiarygodne - skomentował dla stacji SkyNews dietetyk z Uniwersytetu w Reading, prof. Gunter Kuhnle.
- Badana próba jest odpowiednia, a analiza wygląda na kompetentnie przeprowadzoną. Potrzebne są jednak dalsze badania, by potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem COVID-19 - powiedział z kolei genetyk z Univeristy College w Londynie, prof. Francosi Balloux.
Zobacz także
„Myślimy nie tylko mózgiem, ale całym ciałem”. Współpraca Collegium Medicum z USA
2022-11-08, 07:54- To, co dzieje się z naszym ciałem, wpływa na nasz styl myślenia - mówi prof. Margaret Niznikiewicz z Uniwersytetu Harvarda, która wygłosiła wykład dla Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy. Amerykańska i polska uczelnia zacieśniają… Czytaj dalej »
„Drony masowo wykorzystywane na Ukrainie”. DroneTech World Meeting w Toruniu
2022-11-03, 15:15Pokazy, wykłady i panele dyskusyjne znalazły się w programie DroneTech World Meeting w Toruniu. To dwudniowe spotkanie profesjonalistów, pasjonatów i wszystkich zainteresowanych tematyką dronów. Czytaj dalej »
Roboty i eksperyment z dwutlenkiem węgla. Bydgoski Festiwal Nauki [wideo, zdjęcia]
2022-10-21, 14:55Trwa Bydgoski Festiwal Nauki. To szansa na zdobycie wiedzy poprzez udział w eksperymentach, wykładach i warsztatach. Czytaj dalej »
Kolorowe eksperymenty, wybuchy i pokaz nieba. Noc Naukowców w Toruniu
2022-09-30, 16:57Toruńska Noc Naukowców odbędzie się w piątek (30 września) w Centrum Nowoczesności „Młyn Wiedzy”. W programie znajdą się m.in. warsztaty, pokazy oraz zwiedzanie interaktywnych wystaw. Czytaj dalej »
Napisali maturę na 100 procent. Nasi maturzyści wśród najlepszych w kraju
2022-09-29, 19:10Maturzyści z Kujawsko-Pomorskiego znaleźli się w gronie laureatów konkursu „Matura na 100%'. To Nikola Retecka z IV LO w Bydgoszczy i Piotr Paczkowski z I LO we Włocławku. Czytaj dalej »