Badania: To, co jemy wpływa na przebieg zakażenia COVID-19
Osoby niejedzące mięsa i peskatarianie lżej przechodzą zakażenie COVID-19. Dlatego te diety mogą być traktowane jako forma ochrony przed ciężką postacią COVID-19 - wynika z przeprowadzonych w sześciu krajach badań.
Osoby na dietach roślinnych mają 73 proc. mniejsze, a peskatarianie (czyli osoby niejedzące czerwonego i białego mięsa, ale spożywające ryby) 59 proc. mniejsze ryzyko na przejście COVID-19 o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu - wynika z badań amerykańskich naukowców opublikowanych w czasopiśmie naukowym „BMJ Nutrition, Prevention & Health”.
Diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zwiększają z kolei ryzyko ciężkiego przechorowania COVID-19 - mówią badania. Naukowcy zestawili ze sobą deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach blisko 3 tys. pracowników opieki zdrowotnej w sześciu krajach świata. Badania przeprowadzono latem 2020 r., w ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.
- Od początku pandemii było wiele spekulacji dotyczących wpływu diety na ryzyko zakażenia. To badanie stara się odpowiedzieć na te pytania, ale trzeba brać pod uwagę również jego ograniczenia. Badanie opiera się w całości na samodzielnych deklaracjach, a wiele danych pokazuje, że poleganie na takim źródle informacji w badaniach dotyczących diety jest niewiarygodne - skomentował dla stacji SkyNews dietetyk z Uniwersytetu w Reading, prof. Gunter Kuhnle.
- Badana próba jest odpowiednia, a analiza wygląda na kompetentnie przeprowadzoną. Potrzebne są jednak dalsze badania, by potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem COVID-19 - powiedział z kolei genetyk z Univeristy College w Londynie, prof. Francosi Balloux.
Zobacz także
Nasze skarby docenione w plebiscycie „Archeologiczne Sensacje 2022”!
2023-01-13, 18:28Znamy najważniejsze zeszłoroczne odkrycia i wydarzenia w polskiej archeologii. Plebiscyt na Archeologiczne Sensacje 2022 roku zakończony. Wśród zwycięzców są przedstawicie i znaleziska z naszego regionu. Czytaj dalej »
Posłuchaj, co Ci w głowie gra! Muzyka fal mózgowych w Młynach Rothera [wideo]
2023-01-10, 07:48W bydgoskich Młynach Rothera każdy może wsłuchać się w siebie i w swoje myśli. Dzięki instalacji interaktywnej można usłyszeć muzykę fal mózgowych. Czytaj dalej »
Kapsuła Orion zakończyła misję. To przygotowanie do kolejnego lotu człowieka na Księżyc
2022-12-11, 21:32W niedzielę (11 grudnia) na wody Pacyfiku opadła bezzałogowa kapsuła Orion, wysłana przez NASA w podróż na Księżyc w ramach programu Artemis. - Ten program ma geopolityczne znaczenie i będzie początkiem wyznaczania międzynarodowych… Czytaj dalej »
Historyczny sukces naukowców z UMK! Dwie osoby laureatami ERC Starting Grants
2022-11-22, 17:30Naukowcy z UMK, prof. Piotr Wcisło i prof. Katharina Boguslawski, znaleźli się w gronie 408 laureatów grantów Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERC). Umożliwi im to przeprowadzenie innowacyjnych badań na najwyższym światowym… Czytaj dalej »
„Bydgoszcz ważna na urologicznej mapie kraju”. Specjaliści spotkali się tu na sympozjum
2022-11-19, 14:55Jak leczyć z pomocą nowoczesnej technologii? - o tym rozmawiają medycy podczas 29. Sympozjum Sekcji Endourologii w Bydgoszczy. W wydarzeniu bierze udział ponad 300 specjalistów i adeptów urologii z całej Polski, a także gości z z… Czytaj dalej »