Badania: To, co jemy wpływa na przebieg zakażenia COVID-19
Osoby niejedzące mięsa i peskatarianie lżej przechodzą zakażenie COVID-19. Dlatego te diety mogą być traktowane jako forma ochrony przed ciężką postacią COVID-19 - wynika z przeprowadzonych w sześciu krajach badań.
Osoby na dietach roślinnych mają 73 proc. mniejsze, a peskatarianie (czyli osoby niejedzące czerwonego i białego mięsa, ale spożywające ryby) 59 proc. mniejsze ryzyko na przejście COVID-19 o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu - wynika z badań amerykańskich naukowców opublikowanych w czasopiśmie naukowym „BMJ Nutrition, Prevention & Health”.
Diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zwiększają z kolei ryzyko ciężkiego przechorowania COVID-19 - mówią badania. Naukowcy zestawili ze sobą deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach blisko 3 tys. pracowników opieki zdrowotnej w sześciu krajach świata. Badania przeprowadzono latem 2020 r., w ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.
- Od początku pandemii było wiele spekulacji dotyczących wpływu diety na ryzyko zakażenia. To badanie stara się odpowiedzieć na te pytania, ale trzeba brać pod uwagę również jego ograniczenia. Badanie opiera się w całości na samodzielnych deklaracjach, a wiele danych pokazuje, że poleganie na takim źródle informacji w badaniach dotyczących diety jest niewiarygodne - skomentował dla stacji SkyNews dietetyk z Uniwersytetu w Reading, prof. Gunter Kuhnle.
- Badana próba jest odpowiednia, a analiza wygląda na kompetentnie przeprowadzoną. Potrzebne są jednak dalsze badania, by potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem COVID-19 - powiedział z kolei genetyk z Univeristy College w Londynie, prof. Francosi Balloux.
Zobacz także
Prezydent: elektromobilność to skuteczna metoda walki ze smogiem
2018-01-17, 16:23Samochody elektryczne oznaczają brak emisji, jeżeli przejdziemy na elektromobilność będziemy w stanie zapewnić czystsze powietrze - podkreślił prezydent Andrzej Duda. Jego zdaniem, na tym polu możemy też skutecznie konkurować z… Czytaj dalej »
Powraca wystawa "Kalejdoskop" w Młynie Wiedzy w Toruniu
2018-01-16, 08:47Wystawa 'Kalejdoskop' ponownie otwarta w Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy w Toruniu. Instytucja przygotowała także towarzyszącą ekspozycji ścieżkę zwiedzania dla dzieci i młodzieży - na 30 stanowiskach prezentowane będą elementy… Czytaj dalej »
Nadciąga Noc Biologów: 12 stycznia atrakcje w ok. 30 ośrodkach
2018-01-09, 14:46Piątek 12 stycznia to data, której nie powinien przegapić żaden miłośnik biologii. Ok. 30 jednostek akademickich w kraju przygotowuje wtedy moc atrakcji z okazji Nocy Biologów. W planach są prelekcje, wycieczki i pokazy. Na część… Czytaj dalej »
Hyundai do 2021 r. ma zacząć sprzedawać samochody autonomiczne
2018-01-04, 14:36Koreański koncern motoryzacyjny Hyundai Motor we współpracy z amerykańskim start-upem Aurora Innovation do 2021 r. zacznie sprzedawać pierwsze auta poruszające się bez kierowcy - poinformowała w czwartek agencja Kyodo. Czytaj dalej »
2017 rok był kolejnym przełomowym w dziedzinie druku 3D
2017-12-30, 10:53Rok 2017 był kolejnym, w którym doszło do wielu przełomowych wydarzeń w druku 3D, a polskie firmy z tej branży są coraz bardziej rozpoznawalne i dokonują coraz ciekawszych wdrożeń, m.in. w medycynie - mówi PAP Paweł Ślusarczyk… Czytaj dalej »