Badania: To, co jemy wpływa na przebieg zakażenia COVID-19
Osoby niejedzące mięsa i peskatarianie lżej przechodzą zakażenie COVID-19. Dlatego te diety mogą być traktowane jako forma ochrony przed ciężką postacią COVID-19 - wynika z przeprowadzonych w sześciu krajach badań.
Osoby na dietach roślinnych mają 73 proc. mniejsze, a peskatarianie (czyli osoby niejedzące czerwonego i białego mięsa, ale spożywające ryby) 59 proc. mniejsze ryzyko na przejście COVID-19 o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu - wynika z badań amerykańskich naukowców opublikowanych w czasopiśmie naukowym „BMJ Nutrition, Prevention & Health”.
Diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zwiększają z kolei ryzyko ciężkiego przechorowania COVID-19 - mówią badania. Naukowcy zestawili ze sobą deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach blisko 3 tys. pracowników opieki zdrowotnej w sześciu krajach świata. Badania przeprowadzono latem 2020 r., w ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.
- Od początku pandemii było wiele spekulacji dotyczących wpływu diety na ryzyko zakażenia. To badanie stara się odpowiedzieć na te pytania, ale trzeba brać pod uwagę również jego ograniczenia. Badanie opiera się w całości na samodzielnych deklaracjach, a wiele danych pokazuje, że poleganie na takim źródle informacji w badaniach dotyczących diety jest niewiarygodne - skomentował dla stacji SkyNews dietetyk z Uniwersytetu w Reading, prof. Gunter Kuhnle.
- Badana próba jest odpowiednia, a analiza wygląda na kompetentnie przeprowadzoną. Potrzebne są jednak dalsze badania, by potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem COVID-19 - powiedział z kolei genetyk z Univeristy College w Londynie, prof. Francosi Balloux.
Zobacz także
![](public/info/2016/thumb_480_0/2016-04-21_1461235121.jpg)
Polskie Radio PiK na Spotify
2018-03-16, 09:48Przypominamy Polskie Radio PiK jest pierwszą z rozgłośni Polskiego Radia i drugą stacją radiową w Polsce, która uruchomiła swój profil w internetowym serwisie muzycznym - Spotify. Czytaj dalej »
Naukowcy z Krakowa i Gdańska opracują inteligentne znaki drogowe
2018-03-15, 11:40Drogowskazy reagujące na natężenie ruchu czy pogodę mogą wkrótce stać się rzeczywistością w Polsce. Naukowcy z krakowskiej AGH i Politechniki Gdańskiej pracują nad systemem inteligentnych znaków drogowych INZNAK, które dostosowują… Czytaj dalej »
Doradca Putina: jesteśmy technicznie gotowi, by odłączyć się od internetu
2018-03-05, 18:59Doradca prezydenta Rosji ds. internetu German Klimenko ocenił, że jego kraj jest gotowy technicznie do odłączenia się od globalnej sieci; proces jednak nie będzie łatwy - podał wdziennik 'Moskowskij Komsomolec'. Czytaj dalej »
Raport: Przybywa ukierunkowanych cyberataków
2018-02-27, 17:57Specjaliści obserwują rosnąca liczbę ukierunkowanych cyberataków mających na celu wyłudzenie pieniędzy. Pretekstem do wyłudzeń może się stać w przyszłości również rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO) - wynika… Czytaj dalej »
Tomografy optyczne tworzone na UMK pomogą w rozwoju okulistyki
2018-02-12, 10:07Nowa generacja tomografów optycznych, którą stworzyli naukowcy z Wydziału Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej UMK w Toruniu, pozwoli na rozwój okulistyki. Czułość i dokładność tych urządzeń może być pomocna m.in. w trakcie… Czytaj dalej »