Badania: To, co jemy wpływa na przebieg zakażenia COVID-19
Osoby niejedzące mięsa i peskatarianie lżej przechodzą zakażenie COVID-19. Dlatego te diety mogą być traktowane jako forma ochrony przed ciężką postacią COVID-19 - wynika z przeprowadzonych w sześciu krajach badań.
Osoby na dietach roślinnych mają 73 proc. mniejsze, a peskatarianie (czyli osoby niejedzące czerwonego i białego mięsa, ale spożywające ryby) 59 proc. mniejsze ryzyko na przejście COVID-19 o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu - wynika z badań amerykańskich naukowców opublikowanych w czasopiśmie naukowym „BMJ Nutrition, Prevention & Health”.
Diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zwiększają z kolei ryzyko ciężkiego przechorowania COVID-19 - mówią badania. Naukowcy zestawili ze sobą deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach blisko 3 tys. pracowników opieki zdrowotnej w sześciu krajach świata. Badania przeprowadzono latem 2020 r., w ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.
- Od początku pandemii było wiele spekulacji dotyczących wpływu diety na ryzyko zakażenia. To badanie stara się odpowiedzieć na te pytania, ale trzeba brać pod uwagę również jego ograniczenia. Badanie opiera się w całości na samodzielnych deklaracjach, a wiele danych pokazuje, że poleganie na takim źródle informacji w badaniach dotyczących diety jest niewiarygodne - skomentował dla stacji SkyNews dietetyk z Uniwersytetu w Reading, prof. Gunter Kuhnle.
- Badana próba jest odpowiednia, a analiza wygląda na kompetentnie przeprowadzoną. Potrzebne są jednak dalsze badania, by potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem COVID-19 - powiedział z kolei genetyk z Univeristy College w Londynie, prof. Francosi Balloux.
Zobacz także
Badania: przez dwie godziny wdychali spaliny z diesla. To zakłóciło pracę mózgu
2023-02-03, 10:15Nawet krótka ekspozycja na zanieczyszczenie powietrza może zakłócać pracę mózgu - wynika z badania naukowców kanadyjskich, które publikuje pismo „Environmental Health”. Czytaj dalej »
W dzień mokradeł zaglądamy na bagna regionu. Te koło Tucholi przejdą badania
2023-02-02, 07:00Naukowcy zbadają torfowiska w Nadleśnictwie Woziwoda niedaleko Tucholi. Przez stulecia grząskie tereny osuszano. Przyrodnicy przekonują jednak, że bagna, to skarb, który trzeba chronić - nie tylko od święta, czyli 2 lutego, w Międzynarodowy… Czytaj dalej »
Są ekspertami od sztucznej inteligencji! Naukowców PBŚ cytuje się na całym świecie
2023-02-01, 08:05Naukowcy Politechnika Bydgoskiej znaleźli się w gronie najczęściej cytowanych na świecie polskich autorów prac poświęconych sztucznej inteligencji - informuje uczelnia. Czytaj dalej »
Po tej operacji żołądka mózg odżyje! Badania naukowców z Bydgoszczy i Harvarda
2023-01-29, 12:50Co dzieje się w mózgu osoby z otyłością, która przeszła operację bariatryczną, czyli zabieg zmniejszający żołądek? To zagadnienie badają naukowcy z Uniwersytetu Harvarda i bydgoscy neuropsychologowie. Właśnie rozpoczęli wspólny… Czytaj dalej »
Środowisko w rękach inżynierów. PR PiK z wizytą na Politechnice Bydgoskiej [wideo, zdjęcia]
2023-01-18, 18:10Jakość wody w Brdzie jest obecnie na tyle dobra, że jej ujęcie dla mieszkańców mogłoby znajdować się w ścisłym centrum Bydgoszczy - mówią zgodnie naukowcy z Katedry Inżynierii Środowiska Politechniki Bydgoskiej i przypominają… Czytaj dalej »