Badania: To, co jemy wpływa na przebieg zakażenia COVID-19
Osoby niejedzące mięsa i peskatarianie lżej przechodzą zakażenie COVID-19. Dlatego te diety mogą być traktowane jako forma ochrony przed ciężką postacią COVID-19 - wynika z przeprowadzonych w sześciu krajach badań.
Osoby na dietach roślinnych mają 73 proc. mniejsze, a peskatarianie (czyli osoby niejedzące czerwonego i białego mięsa, ale spożywające ryby) 59 proc. mniejsze ryzyko na przejście COVID-19 o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu - wynika z badań amerykańskich naukowców opublikowanych w czasopiśmie naukowym „BMJ Nutrition, Prevention & Health”.
Diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zwiększają z kolei ryzyko ciężkiego przechorowania COVID-19 - mówią badania. Naukowcy zestawili ze sobą deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach blisko 3 tys. pracowników opieki zdrowotnej w sześciu krajach świata. Badania przeprowadzono latem 2020 r., w ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.
- Od początku pandemii było wiele spekulacji dotyczących wpływu diety na ryzyko zakażenia. To badanie stara się odpowiedzieć na te pytania, ale trzeba brać pod uwagę również jego ograniczenia. Badanie opiera się w całości na samodzielnych deklaracjach, a wiele danych pokazuje, że poleganie na takim źródle informacji w badaniach dotyczących diety jest niewiarygodne - skomentował dla stacji SkyNews dietetyk z Uniwersytetu w Reading, prof. Gunter Kuhnle.
- Badana próba jest odpowiednia, a analiza wygląda na kompetentnie przeprowadzoną. Potrzebne są jednak dalsze badania, by potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem COVID-19 - powiedział z kolei genetyk z Univeristy College w Londynie, prof. Francosi Balloux.
Zobacz także
Zmarł hydrolog i znawca Wisły prof. Marek Grześ
2020-08-21, 18:34Autorytet w dziedzinie hydrologii, badacz i znawca Wisły prof. Marek Grześ zmarł w czwartek wieczorem w wieku 74 lat — poinformowała w piątek PAP Ewa Walusiak-Bednarek z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Grześ był przez wiele lat… Czytaj dalej »
Respirator naukowców z UTP czeka na badania kliniczne i na produkcję
2020-08-18, 14:19Prace naukowców z bydgoskiego UTP nad respiratorem ratującym życie chorych na COVID-19 na finiszu. Wkrótce mają się rozpocząć badania kliniczne. Czytaj dalej »
Prof. dr hab. inż. Tomasz Szczuraszek nie żyje. 50 lat pracował na bydgoskim UTP
2020-08-18, 10:30Ten znany i zasłużony bydgoski naukowiec, autorytet w dziedzinie komunikacji, transportu, drogownictwa był kierownikiem Katedry Inżynierii Drogowej na UTP. Czytaj dalej »
Z kamerą wśród lodu! Powstanie film o życiu stacji na Spitsbergenie [wideo, foto]
2020-08-14, 17:40Nakręcił film o taksówkarzu, toruńskim zespole Republika, teraz zarejestruje codzienne życie stacji polarnej UMK na Spitsbergenie. Wyprawa naukowców z toruńskim reżyserem Ryszardem Krukiem wyrusza za kilka dni, ale już w piątek… Czytaj dalej »
Ponad pół miliona osób korzysta z aplikacji ProteGo Safe
2020-08-13, 19:49Ponad pół miliona osób korzysta z aplikacji ProteGO Safe, która informuje o kontakcie z koronawirusem - podało Ministerstwo Cyfryzacji w komunikacie. Resort wskazuje, że aplikacja będzie tym skuteczniejsza w powstrzymywaniu pandemii… Czytaj dalej »