Badania: To, co jemy wpływa na przebieg zakażenia COVID-19
Osoby niejedzące mięsa i peskatarianie lżej przechodzą zakażenie COVID-19. Dlatego te diety mogą być traktowane jako forma ochrony przed ciężką postacią COVID-19 - wynika z przeprowadzonych w sześciu krajach badań.
Osoby na dietach roślinnych mają 73 proc. mniejsze, a peskatarianie (czyli osoby niejedzące czerwonego i białego mięsa, ale spożywające ryby) 59 proc. mniejsze ryzyko na przejście COVID-19 o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu - wynika z badań amerykańskich naukowców opublikowanych w czasopiśmie naukowym „BMJ Nutrition, Prevention & Health”.
Diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zwiększają z kolei ryzyko ciężkiego przechorowania COVID-19 - mówią badania. Naukowcy zestawili ze sobą deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach blisko 3 tys. pracowników opieki zdrowotnej w sześciu krajach świata. Badania przeprowadzono latem 2020 r., w ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.
- Od początku pandemii było wiele spekulacji dotyczących wpływu diety na ryzyko zakażenia. To badanie stara się odpowiedzieć na te pytania, ale trzeba brać pod uwagę również jego ograniczenia. Badanie opiera się w całości na samodzielnych deklaracjach, a wiele danych pokazuje, że poleganie na takim źródle informacji w badaniach dotyczących diety jest niewiarygodne - skomentował dla stacji SkyNews dietetyk z Uniwersytetu w Reading, prof. Gunter Kuhnle.
- Badana próba jest odpowiednia, a analiza wygląda na kompetentnie przeprowadzoną. Potrzebne są jednak dalsze badania, by potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem COVID-19 - powiedział z kolei genetyk z Univeristy College w Londynie, prof. Francosi Balloux.
Zobacz także
Budują Centrum Pomocy Psychologicznej. Powstanie przy bydgoskim UKW
2020-09-04, 08:05Rozbudowa wydziału psychologii trwa na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. Powstanie tu Centrum Pomocy Psychologicznej - dla pacjentów, ale także dla studentów i wykładowców. Czytaj dalej »
Leki działają na Covid-19, ale program prof. Jacka Kubicy utknął w miejscu
2020-09-02, 13:21Co dalej z badaniami nad wykorzystaniem leków kardiologicznych w walce z koronawirusem? Dziesięcioro pacjentów z Covid-19 ze szpitala w Grudziądzu, którzy wzięli udział w testach naukowców z Collegium Medium UMK, wyzdrowiało, ale… Czytaj dalej »
Najlepsze kadry i dydaktyka to cele Państwowej Uczelni Zawodowej we Włocławku
2020-09-02, 08:05Działalność badawczo-rozwojowa i wyjście do mieszkańców z projektami popularyzującymi naukę - to kierunki rozwoju Państwowej Uczelni Zawodowej we Włocławku na cztery najbliższe lata. Na jej czele stanął nowy rektor, dr Robert… Czytaj dalej »
Centrum Nauk Technicznych powstanie na UMK. Są pieniądze, zaczynają budowę
2020-08-31, 19:12- To będzie zupełnie nowa jakość kształcenia - tak o projekcie budowy Centrum Nauk Technicznych mówią władze toruńskiego UMK. Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego przyznało uczelni dotację na realizację inwestycji. Czytaj dalej »
Specjalista od badań gleb i ekspert od inżynierii mechanicznej. Nowi profesorowie UTP
2020-08-24, 18:55Prezydent Andrzej Duda nadał tytuły naukowe profesora dwóm naukowcom z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. Czytaj dalej »