Badania: To, co jemy wpływa na przebieg zakażenia COVID-19
Osoby niejedzące mięsa i peskatarianie lżej przechodzą zakażenie COVID-19. Dlatego te diety mogą być traktowane jako forma ochrony przed ciężką postacią COVID-19 - wynika z przeprowadzonych w sześciu krajach badań.
Osoby na dietach roślinnych mają 73 proc. mniejsze, a peskatarianie (czyli osoby niejedzące czerwonego i białego mięsa, ale spożywające ryby) 59 proc. mniejsze ryzyko na przejście COVID-19 o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu - wynika z badań amerykańskich naukowców opublikowanych w czasopiśmie naukowym „BMJ Nutrition, Prevention & Health”.
Diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zwiększają z kolei ryzyko ciężkiego przechorowania COVID-19 - mówią badania. Naukowcy zestawili ze sobą deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach blisko 3 tys. pracowników opieki zdrowotnej w sześciu krajach świata. Badania przeprowadzono latem 2020 r., w ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.
- Od początku pandemii było wiele spekulacji dotyczących wpływu diety na ryzyko zakażenia. To badanie stara się odpowiedzieć na te pytania, ale trzeba brać pod uwagę również jego ograniczenia. Badanie opiera się w całości na samodzielnych deklaracjach, a wiele danych pokazuje, że poleganie na takim źródle informacji w badaniach dotyczących diety jest niewiarygodne - skomentował dla stacji SkyNews dietetyk z Uniwersytetu w Reading, prof. Gunter Kuhnle.
- Badana próba jest odpowiednia, a analiza wygląda na kompetentnie przeprowadzoną. Potrzebne są jednak dalsze badania, by potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem COVID-19 - powiedział z kolei genetyk z Univeristy College w Londynie, prof. Francosi Balloux.
Zobacz także
Badania: Osoby z COVID-19 mają cięższe udary mózgu niż te z ogólnej populacji
2021-06-08, 09:08- Wśród osób z COVID-19, u których wystąpił udar mózgu, częściej ma on ciężki przebieg - wynika z badania, które publikuje pismo „Stroke”. Ponadto, w grupie z COVID-19 stwierdzono również większy odsetek młodszych osób… Czytaj dalej »
20 lat po locie pierwszego astronauty-turysty, czas na kolejne wakacje w kosmosie!
2021-06-06, 17:08W 20 lat po locie pierwszego astronauty-turysty, kolejni chętni przygotowują się do podróży w kosmos. Sprzedaż biletów rozpoczęły firmy założone przez znanych miliarderów: Blue Origin Jeffa Bezosa, Virgin Galactic Richarda Bransona… Czytaj dalej »
Nowy kierunek studiów na UKW. Praktyczna fizyka ratująca zdrowie i życie
2021-06-03, 13:10Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy wspólnie z Centrum Onkologii w Bydgoszczy uruchomiły nowy kierunek studiów licencjackich - fizyczne podstawy radioterapii oraz diagnostyki obrazowej. Czytaj dalej »
Eksperci o możliwych powodach zakrzepicy po szczepionkach wektorowych
2021-05-30, 20:30Zdarzenia zakrzepowo-zatorowe po szczepionkach wektorowych przeciw COVID-19 są bardzo rzadkie, niemniej przyczyny tych zdarzeń wymagają wyjaśnienia - podkreślają polscy naukowcy i w swojej publikacji w czasopiśmie naukowym „Vaccines”… Czytaj dalej »