Badania: To, co jemy wpływa na przebieg zakażenia COVID-19
Osoby niejedzące mięsa i peskatarianie lżej przechodzą zakażenie COVID-19. Dlatego te diety mogą być traktowane jako forma ochrony przed ciężką postacią COVID-19 - wynika z przeprowadzonych w sześciu krajach badań.
Osoby na dietach roślinnych mają 73 proc. mniejsze, a peskatarianie (czyli osoby niejedzące czerwonego i białego mięsa, ale spożywające ryby) 59 proc. mniejsze ryzyko na przejście COVID-19 o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu - wynika z badań amerykańskich naukowców opublikowanych w czasopiśmie naukowym „BMJ Nutrition, Prevention & Health”.
Diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zwiększają z kolei ryzyko ciężkiego przechorowania COVID-19 - mówią badania. Naukowcy zestawili ze sobą deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach blisko 3 tys. pracowników opieki zdrowotnej w sześciu krajach świata. Badania przeprowadzono latem 2020 r., w ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.
- Od początku pandemii było wiele spekulacji dotyczących wpływu diety na ryzyko zakażenia. To badanie stara się odpowiedzieć na te pytania, ale trzeba brać pod uwagę również jego ograniczenia. Badanie opiera się w całości na samodzielnych deklaracjach, a wiele danych pokazuje, że poleganie na takim źródle informacji w badaniach dotyczących diety jest niewiarygodne - skomentował dla stacji SkyNews dietetyk z Uniwersytetu w Reading, prof. Gunter Kuhnle.
- Badana próba jest odpowiednia, a analiza wygląda na kompetentnie przeprowadzoną. Potrzebne są jednak dalsze badania, by potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem COVID-19 - powiedział z kolei genetyk z Univeristy College w Londynie, prof. Francosi Balloux.
Zobacz także
Marsjańskiemu łazikowi nie udało się pobrać próbki gruntu
2021-08-07, 17:30Przebywającemu od lutego br. na powierzchni Marsa łazikowi Perseverance (Wytrwałość) nie udała się pierwsza próba pobrania próbki gruntu Czerwonej Planety - poinformowała agencja kosmiczna NASA. Czytaj dalej »
Badania: u zaszczepionych osób może dojść do infekcji, ale ryzyko jest małe
2021-07-31, 09:15U zaszczepionych osób rzadko dochodzi do zakażenia koronawirusem i jest to zależne od poziomu przeciwciał neutralizujących - wynika z międzynarodowych badań. Nie zdarza się u nich ponowna infekcja. Czytaj dalej »
Eksperci: nie ma „dobrej” i „złej” normy przeciwciał po szczepieniu; każdy wynik dodatni jest dobry
2021-07-29, 21:15Nawet niskie miana przeciwciał po szczepieniu na COVID-19 są sygnałem, że wykształciliśmy odporność. Przy zetknięciu z wirusem układ odpornościowy nasili odpowiedź immunologiczną - powiedział prof. Piotr Trzonkowski z Gdańskiego… Czytaj dalej »
Premier: Powołamy fundusz walki z cyberprzestępczością
2021-07-27, 19:03Rząd powoła fundusz cyberbezpieczeństwa, by dać policji instrumenty i dostęp do najnowszych rozwiązań w walce z cyberprzestępczością - zapowiedział we wtorek premier Mateusz Morawiecki. Czytaj dalej »
Badanie: Szczepionka J&J może być mniej skuteczna przeciwko wariantowi Delta
2021-07-22, 06:05Szczepionka firmy Johnson & Johnson przeciwko COVID-19 może być mniej skuteczna przeciwko wariantowi Delta koronawirusa w porównaniu z preparatami z technologią mRNA - wynika z najnowszego badania, na które w środę powołuje się portal… Czytaj dalej »