Badania: To, co jemy wpływa na przebieg zakażenia COVID-19
Osoby niejedzące mięsa i peskatarianie lżej przechodzą zakażenie COVID-19. Dlatego te diety mogą być traktowane jako forma ochrony przed ciężką postacią COVID-19 - wynika z przeprowadzonych w sześciu krajach badań.
Osoby na dietach roślinnych mają 73 proc. mniejsze, a peskatarianie (czyli osoby niejedzące czerwonego i białego mięsa, ale spożywające ryby) 59 proc. mniejsze ryzyko na przejście COVID-19 o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu - wynika z badań amerykańskich naukowców opublikowanych w czasopiśmie naukowym „BMJ Nutrition, Prevention & Health”.
Diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zwiększają z kolei ryzyko ciężkiego przechorowania COVID-19 - mówią badania. Naukowcy zestawili ze sobą deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach blisko 3 tys. pracowników opieki zdrowotnej w sześciu krajach świata. Badania przeprowadzono latem 2020 r., w ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.
- Od początku pandemii było wiele spekulacji dotyczących wpływu diety na ryzyko zakażenia. To badanie stara się odpowiedzieć na te pytania, ale trzeba brać pod uwagę również jego ograniczenia. Badanie opiera się w całości na samodzielnych deklaracjach, a wiele danych pokazuje, że poleganie na takim źródle informacji w badaniach dotyczących diety jest niewiarygodne - skomentował dla stacji SkyNews dietetyk z Uniwersytetu w Reading, prof. Gunter Kuhnle.
- Badana próba jest odpowiednia, a analiza wygląda na kompetentnie przeprowadzoną. Potrzebne są jednak dalsze badania, by potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem COVID-19 - powiedział z kolei genetyk z Univeristy College w Londynie, prof. Francosi Balloux.
Zobacz także

Profesor UKW z ministerialnym grantem na badanie pierwszej historii Polski
2022-07-08, 11:35Ponad pół mln zł wynosi kwota, jaką minister edukacji i nauki dofinansował projekt „Chronica Polonorum Macieja z Miechowa - tłumaczenie i edycja”. Kierownikiem badań jest prof. Sławomir Zonenberg z Wydziału Historycznego Uniwersytetu… Czytaj dalej »

Stypendia dla wybitnych młodych naukowców. W regionie prym wiedzie UMK
2022-07-05, 09:09Minister Edukacji i Nauki przyznał stypendia 215 młodym naukowcom, w tym 37 doktorantom. W tym gronie znalazło się 15 osób z kujawsko-pomorskich uczelni. Większość reprezentuje UMK Toruń. Czytaj dalej »

Maturzyści z niecierpliwością czekali na wyniki egzaminów i wreszcie się doczekali!
2022-07-05, 07:27Ministerstwo Edukacji i Nauki i Centralna Komisja Egzaminacyjna ogłoszą we wtorek (5 lipca) przed południem ogólnopolskie wyniki tegorocznych egzaminów maturalnych, ale abiturienci mogą sami sprawdzić swoje wyniki w systemie, które… Czytaj dalej »

Zdobyli 19 nagród za wynalazki i innowacje. Wielki sukces naukowców z UKW
2022-05-17, 10:41Pracownicy naukowi z bydgoskiego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego otrzymali aż 19 nagród i wyróżnień podczas XV Międzynarodowych Targów Wynalazków i Innowacji INTARG. Czytaj dalej »

Łazik zaprojektowany przez grudziądzkich uczniów w finale konkursu Explory [zdjęcia, wideo]
2022-05-17, 07:15Kinga Matuszewicz i Robert Kobylski z Zespołu Szkół Technicznych w Grudziądzu będą reprezentować nasz region w ogólnopolskim finale konkursu Explory - najważniejszej inicjatywy dla młodych innowatorów w Polsce. Czytaj dalej »