Nie dosyć, że smaczny to jeszcze zdrowy. Chleb z pradawnych odmian
Projekt Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego „Pradawne Ziarno” sukcesem nie tylko naukowym, ale i komercyjnym.
Po ziarno sprzed kilku tysięcy lat ustawia się kolejka rolników i piekarzy. Pradawne odmiany odtworzyli właśnie naukowcy z bydgoskiego UTP. Chodzi o pszenicę perską i okrągłoziarnową.
Jak mówi prof. Piotr Prus - z pradawnego ziarna wypiekany jest chleb, niebawem będą tworzone inne produkty, na przykład makarony.
– Mamy nadzieję, że to będzie efekt kuli śnieżnej, że coraz więcej będzie też produktów. Piekarnie rzemieślnicze z Warszawy, Poznania, Krakowa, Częstochowy, Wrocławia, Trójmiasta otrzymały od nas próbki ziarna, aby spróbować jak ten chleb będzie im wychodził. Nawet już paczkę dostaliśmy z Warszawy by przetestować ich wypieki. Chleb wychodzi pyszny, ale jest nie tylko dobry, a także bardzo zdrowy – powiedział prof. Piotr Prus.
Naukowiec zapewnia o wysokiej wartości odżywczej pradawnego ziarna.
Zobacz także
![](public/info/2023/thumb_480_0/2023-02-01_167527902910.jpg)
W dzień mokradeł zaglądamy na bagna regionu. Te koło Tucholi przejdą badania
2023-02-02, 07:00Naukowcy zbadają torfowiska w Nadleśnictwie Woziwoda niedaleko Tucholi. Przez stulecia grząskie tereny osuszano. Przyrodnicy przekonują jednak, że bagna, to skarb, który trzeba chronić - nie tylko od święta, czyli 2 lutego, w Międzynarodowy… Czytaj dalej »
![](public/info/2023/thumb_480_0/2023-02-01_167520776810.jpg)
Są ekspertami od sztucznej inteligencji! Naukowców PBŚ cytuje się na całym świecie
2023-02-01, 08:05Naukowcy Politechnika Bydgoskiej znaleźli się w gronie najczęściej cytowanych na świecie polskich autorów prac poświęconych sztucznej inteligencji - informuje uczelnia. Czytaj dalej »
![](public/info/2023/thumb_480_0/2023-01-28_167493139510.jpg)
Po tej operacji żołądka mózg odżyje! Badania naukowców z Bydgoszczy i Harvarda
2023-01-29, 12:50Co dzieje się w mózgu osoby z otyłością, która przeszła operację bariatryczną, czyli zabieg zmniejszający żołądek? To zagadnienie badają naukowcy z Uniwersytetu Harvarda i bydgoscy neuropsychologowie. Właśnie rozpoczęli wspólny… Czytaj dalej »
![](public/info/2023/thumb_480_0/2023-01-18_167405826210.jpg)
Środowisko w rękach inżynierów. PR PiK z wizytą na Politechnice Bydgoskiej [wideo, zdjęcia]
2023-01-18, 18:10Jakość wody w Brdzie jest obecnie na tyle dobra, że jej ujęcie dla mieszkańców mogłoby znajdować się w ścisłym centrum Bydgoszczy - mówią zgodnie naukowcy z Katedry Inżynierii Środowiska Politechniki Bydgoskiej i przypominają… Czytaj dalej »
![](public/info/2023/thumb_480_0/2023-01-13_167362898210.jpg)
Nasze skarby docenione w plebiscycie „Archeologiczne Sensacje 2022”!
2023-01-13, 18:28Znamy najważniejsze zeszłoroczne odkrycia i wydarzenia w polskiej archeologii. Plebiscyt na Archeologiczne Sensacje 2022 roku zakończony. Wśród zwycięzców są przedstawicie i znaleziska z naszego regionu. Czytaj dalej »