Nie dosyć, że smaczny to jeszcze zdrowy. Chleb z pradawnych odmian
Projekt Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego „Pradawne Ziarno” sukcesem nie tylko naukowym, ale i komercyjnym.
Po ziarno sprzed kilku tysięcy lat ustawia się kolejka rolników i piekarzy. Pradawne odmiany odtworzyli właśnie naukowcy z bydgoskiego UTP. Chodzi o pszenicę perską i okrągłoziarnową.
Jak mówi prof. Piotr Prus - z pradawnego ziarna wypiekany jest chleb, niebawem będą tworzone inne produkty, na przykład makarony.
– Mamy nadzieję, że to będzie efekt kuli śnieżnej, że coraz więcej będzie też produktów. Piekarnie rzemieślnicze z Warszawy, Poznania, Krakowa, Częstochowy, Wrocławia, Trójmiasta otrzymały od nas próbki ziarna, aby spróbować jak ten chleb będzie im wychodził. Nawet już paczkę dostaliśmy z Warszawy by przetestować ich wypieki. Chleb wychodzi pyszny, ale jest nie tylko dobry, a także bardzo zdrowy – powiedział prof. Piotr Prus.
Naukowiec zapewnia o wysokiej wartości odżywczej pradawnego ziarna.
Zobacz także

Młodzież i internet. Wyniki badań przeczą stereotypom [prezentacja]
2019-07-04, 15:20Większość młodzieży właściwie wykorzystuje internet i telefon komórkowy - wynika z badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach. W badaniach poświęconych używaniu nowoczesnych technologii, naukowcy przepytali… Czytaj dalej »

Ponad połowa Polaków zorganizuje urlop samodzielnie, korzystając z Internetu
2019-06-10, 13:32W tym roku, podobnie jak rok temu, większość polskich turystów (61,8 proc.) zorganizuje wyjazd samodzielnie, korzystając z Internetu, a 18,1 proc. kupi wycieczkę w biurze podróży - wynika z badania Diners Club Polska. Czytaj dalej »

Nowa odsłona serwisu internetowego SzukajwArchiwach.gov.pl
2019-06-08, 21:15Tworzenie własnych kolekcji tematycznych i udostępnianie materiałów z serwisu na portalach społecznościowych dla zalogowanych użytkowników czy zamówienie sobie wizyty w Archiwum to niektóre z nowych opcji serwisu Archiwów Państwowych… Czytaj dalej »

Plastikowe karty wkrótce znikną. Co je zastąpi?
2019-06-05, 07:18Plastikowe karty płatnicze wyjdą z użycia. Testowane są różne formy uwierzytelniania płatności, a w tej dziedzinie najważniejsze jest bezpieczeństwo transakcji - mówi w wywiadzie dla PAP Małgorzata O’Shaughnessy, dyrektor zarządzająca… Czytaj dalej »

Wiosna w pełni to szczyt aktywności kleszczy [wideo]
2019-05-18, 10:14Kleszcze piją krew od żywicieli trzy razy w ciągu całego swojego życia, wyszukują ofiary dzięki niezwykle czułym zmysłom, reagującym m.in. na ciepło i wydychany dwutlenek węgla i potrafią przeżyć kilkunastostopniowe mrozy. Właśnie… Czytaj dalej »