Nie dosyć, że smaczny to jeszcze zdrowy. Chleb z pradawnych odmian
Projekt Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego „Pradawne Ziarno” sukcesem nie tylko naukowym, ale i komercyjnym.
Po ziarno sprzed kilku tysięcy lat ustawia się kolejka rolników i piekarzy. Pradawne odmiany odtworzyli właśnie naukowcy z bydgoskiego UTP. Chodzi o pszenicę perską i okrągłoziarnową.
Jak mówi prof. Piotr Prus - z pradawnego ziarna wypiekany jest chleb, niebawem będą tworzone inne produkty, na przykład makarony.
– Mamy nadzieję, że to będzie efekt kuli śnieżnej, że coraz więcej będzie też produktów. Piekarnie rzemieślnicze z Warszawy, Poznania, Krakowa, Częstochowy, Wrocławia, Trójmiasta otrzymały od nas próbki ziarna, aby spróbować jak ten chleb będzie im wychodził. Nawet już paczkę dostaliśmy z Warszawy by przetestować ich wypieki. Chleb wychodzi pyszny, ale jest nie tylko dobry, a także bardzo zdrowy – powiedział prof. Piotr Prus.
Naukowiec zapewnia o wysokiej wartości odżywczej pradawnego ziarna.
Zobacz także
Plastikowe karty wkrótce znikną. Co je zastąpi?
2019-06-05, 07:18Plastikowe karty płatnicze wyjdą z użycia. Testowane są różne formy uwierzytelniania płatności, a w tej dziedzinie najważniejsze jest bezpieczeństwo transakcji - mówi w wywiadzie dla PAP Małgorzata O’Shaughnessy, dyrektor zarządzająca… Czytaj dalej »
Wiosna w pełni to szczyt aktywności kleszczy [wideo]
2019-05-18, 10:14Kleszcze piją krew od żywicieli trzy razy w ciągu całego swojego życia, wyszukują ofiary dzięki niezwykle czułym zmysłom, reagującym m.in. na ciepło i wydychany dwutlenek węgla i potrafią przeżyć kilkunastostopniowe mrozy. Właśnie… Czytaj dalej »
Rozwój albo poszukiwania nowej ścieżki zawodowej. Bezpłatne warsztaty na WSB
2019-05-14, 17:49Marketing, psychologia czy informatyka? M.in. z tych dziedzin odbędą się bezpłatne warsztaty w Bydgoszczy i Toruniu. Czytaj dalej »
Wystawa "Ciemna strona Ziemi" na UTP. Studencki protest przeciwko niszczeniu bioróżnorodności
2019-05-09, 20:43Jak połączyć muzykę rockową z architekturą i ekologią? Pokazują to studenci architektury na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy na wystawę prac pt. 'Ciemna strona Ziemi'. Czytaj dalej »
Pod majówkowym niebem
2019-05-03, 08:00Wielka majówka pod niebem gwiaździstym upływa - nomen omen - pod znakiem Hydry, czyli Węża Wodnego. To największy gwiazdozbiór ziemskiego firmamentu - oplata ponad 1/4 kręgu nieba! Czytaj dalej »