Nie dosyć, że smaczny to jeszcze zdrowy. Chleb z pradawnych odmian
Projekt Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego „Pradawne Ziarno” sukcesem nie tylko naukowym, ale i komercyjnym.
Po ziarno sprzed kilku tysięcy lat ustawia się kolejka rolników i piekarzy. Pradawne odmiany odtworzyli właśnie naukowcy z bydgoskiego UTP. Chodzi o pszenicę perską i okrągłoziarnową.
Jak mówi prof. Piotr Prus - z pradawnego ziarna wypiekany jest chleb, niebawem będą tworzone inne produkty, na przykład makarony.
– Mamy nadzieję, że to będzie efekt kuli śnieżnej, że coraz więcej będzie też produktów. Piekarnie rzemieślnicze z Warszawy, Poznania, Krakowa, Częstochowy, Wrocławia, Trójmiasta otrzymały od nas próbki ziarna, aby spróbować jak ten chleb będzie im wychodził. Nawet już paczkę dostaliśmy z Warszawy by przetestować ich wypieki. Chleb wychodzi pyszny, ale jest nie tylko dobry, a także bardzo zdrowy – powiedział prof. Piotr Prus.
Naukowiec zapewnia o wysokiej wartości odżywczej pradawnego ziarna.
Zobacz także
Badanie wskazuje, że SARS-CoV-2 może zakażać komórki nerwowe i uszkadzać mózg
2021-01-15, 09:34Koronawirus SARS-CoV-2 może bezpośrednio zakażać ludzkie komórki nerwowe i uszkadzać tkankę mózgu - wynika z badań in vitro prowadzonych na organoidach, miniaturowych wersjach mózgu wyhodowanych w laboratorium. Artykuł na ten temat… Czytaj dalej »
Brytyjscy naukowcy: palenie zwiększa ryzyko poważnych objawów COVID-19 i hospitalizacji
2021-01-08, 08:47Palenie papierosów wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia objawów COVID-19, a palacze częściej niż osoby niepalące trafiają do szpitala z powodu tej choroby - ustalili naukowcy z King's College London. Czytaj dalej »
Nauka i etyka: komisja episkopatu o szczepionce przeciw koronawirusowi [wideo]
2020-12-28, 17:08„Każdy człowiek ma prawo do informacji o szczepionkach, o ich działaniu, czy o ich procesie technologicznym. Każdy człowiek ma prawo do dobrowolności realizacji szczepień' - podkreślali na dzisiejszej (28.12.) konferencji prasowej… Czytaj dalej »
Objawy niepożądane po szczepionce przeciw SARS-CoV-2 rzadko u seniorów
2020-12-15, 08:36- Skutki uboczne podania szczepionki przeciw SARS-CoV-2 u osób powyżej 55. roku życia występowały rzadziej i z mniejszym nasileniem niż u młodszych uczestników badania. To świetna informacja dla seniorów - komentuje dr hab. Piotr… Czytaj dalej »