Nie dosyć, że smaczny to jeszcze zdrowy. Chleb z pradawnych odmian
Projekt Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego „Pradawne Ziarno” sukcesem nie tylko naukowym, ale i komercyjnym.
Po ziarno sprzed kilku tysięcy lat ustawia się kolejka rolników i piekarzy. Pradawne odmiany odtworzyli właśnie naukowcy z bydgoskiego UTP. Chodzi o pszenicę perską i okrągłoziarnową.
Jak mówi prof. Piotr Prus - z pradawnego ziarna wypiekany jest chleb, niebawem będą tworzone inne produkty, na przykład makarony.
– Mamy nadzieję, że to będzie efekt kuli śnieżnej, że coraz więcej będzie też produktów. Piekarnie rzemieślnicze z Warszawy, Poznania, Krakowa, Częstochowy, Wrocławia, Trójmiasta otrzymały od nas próbki ziarna, aby spróbować jak ten chleb będzie im wychodził. Nawet już paczkę dostaliśmy z Warszawy by przetestować ich wypieki. Chleb wychodzi pyszny, ale jest nie tylko dobry, a także bardzo zdrowy – powiedział prof. Piotr Prus.
Naukowiec zapewnia o wysokiej wartości odżywczej pradawnego ziarna.
Zobacz także
UTP ma być Politechniką Bydgoską? Co trzeba zrobić i jakie są na to szanse?
2021-02-05, 08:50Na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy odbywa się referendum. Społeczność akademicka wyrazi w ten sposób opinię w sprawie przekształcenia uczelni w politechnikę. Czytaj dalej »
Wirtualne magazyny, drony, laboratoria aplikacji. Nowe technologie na WSB
2021-02-01, 07:54Nowe laboratoria i pracownie czekają na studentów Wyższej Szkoły Bankowej w Toruniu. Powstały dzięki unijnemu dofinansowaniu. Czytaj dalej »
Ranking „Perspektyw”: Liceum Akademickie drugie, „elektronik" czwarty
2021-01-28, 13:44Liceum Akademickie w Toruniu na drugim miejscu wśród liceów, a Technikum Elektroniczne w Bydgoszczy - czwarte wśród techników w Polsce. Tygodnik „Perspektywy” opublikował wyniki corocznego rankingu szkół ponadpodstawowych. Czytaj dalej »
Szczepionki przeciw COVID-19 Moderny i Pfizera – porównanie
2021-01-21, 22:31Mechanizm działania szczepionek Moderny i konsorcjum Pfizera i BioNTech jest taki sam. Produkty różnią się jednak m.in. warunkami, w jakich powinny być przechowywane i terminem podawania drugiej dawki. Czytaj dalej »