Nie dosyć, że smaczny to jeszcze zdrowy. Chleb z pradawnych odmian
Projekt Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego „Pradawne Ziarno” sukcesem nie tylko naukowym, ale i komercyjnym.
Po ziarno sprzed kilku tysięcy lat ustawia się kolejka rolników i piekarzy. Pradawne odmiany odtworzyli właśnie naukowcy z bydgoskiego UTP. Chodzi o pszenicę perską i okrągłoziarnową.
Jak mówi prof. Piotr Prus - z pradawnego ziarna wypiekany jest chleb, niebawem będą tworzone inne produkty, na przykład makarony.
– Mamy nadzieję, że to będzie efekt kuli śnieżnej, że coraz więcej będzie też produktów. Piekarnie rzemieślnicze z Warszawy, Poznania, Krakowa, Częstochowy, Wrocławia, Trójmiasta otrzymały od nas próbki ziarna, aby spróbować jak ten chleb będzie im wychodził. Nawet już paczkę dostaliśmy z Warszawy by przetestować ich wypieki. Chleb wychodzi pyszny, ale jest nie tylko dobry, a także bardzo zdrowy – powiedział prof. Piotr Prus.
Naukowiec zapewnia o wysokiej wartości odżywczej pradawnego ziarna.
Zobacz także

„Koduj z Gigantami”, czyli warsztaty programowania dla dzieci i młodzieży
2022-09-13, 18:00Już w ten weekend 17-18 września oraz 24 i 25 września w Bydgoszczy i Toruniu odbędzie się 11. edycja „Koduj z Gigantami”, czyli największe w Polsce bezpłatne warsztaty programistyczne dla dzieci i młodzieży! Czytaj dalej »

Te rośliny są hiperakumulatorami. Pochłaniają setki jednostek toksyn z gleby
2022-09-08, 08:51Dynie, wierzby i topole, to niektóre z gatunków roślin stosowanych do oczyszczania gleby z zanieczyszczeń organicznych. Jakie cechy gatunków są pożądane i jak przyspieszyć proces remediacji gleby badają naukowcy z Wydziału Biologii… Czytaj dalej »

Mieli 24 godziny na stworzenie gry. Bydgoscy studenci wygrali Cyberiadę [wideo]
2022-09-06, 07:49Studenci informatyki bydgoskiego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego zajęli pierwsze miejsce na Cyberiadzie - Ogólnopolskich Mistrzostwach w Projektowaniu Gier Komputerowych dla studentów. Czytaj dalej »

Współpraca UKW z Uniwersytetem St. Andrews ze Szkocji. Jakie korzyści?
2022-08-30, 17:30Umowę o współpracy z najstarszym szkockim uniwersytetem St. Andrews podpisał Uniwersytet Kazimierza Wielkiego. Czytaj dalej »

Naukowcy: po całodniowej intensywnej pracy umysłowej podejmujemy gorsze decyzje
2022-08-16, 10:45Po intensywnej pracy umysłowej nie tylko trudniej się jest nam skupić; podejmujemy też gorsze decyzje - ostrzegają specjaliści francuscy. Jesteśmy wtedy bardziej podatni na emocje, które „zwykle nie są dobrym doradcą”. Czytaj dalej »