"Szkoła zawodowców" - projekt dla uczniów kujawsko-pomorskich techników
Jak działa druk 3D? Tego dowiadywali się uczniowie w ramach projektu "Szkoła zawodowców". Zajęcia dla młodzieży z technikum odbywają się na UMK w Toruniu. Uczniowie mają okazję poszerzyć swoją wiedzę praktyczną.
Leszek Wydźgowski, koordynator programu z UMK, prezentował im m.in. robota, który powstał na uczelni przy pomocy drukarki 3D.
W programie bierze udział 17 techników z województwa kujawsko-pomorskiego. Zajęcia będą odbywać się do maja.
Uczniowie mieli też okazję odbyć wakacyjne staże. Z kolei szkoły zyskają nowoczesny sprzęt.
Zobacz także
![](public/info/2021/thumb_480_0/2021-02-05_161251141610.jpg)
UTP ma być Politechniką Bydgoską? Co trzeba zrobić i jakie są na to szanse?
2021-02-05, 08:50Na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy odbywa się referendum. Społeczność akademicka wyrazi w ten sposób opinię w sprawie przekształcenia uczelni w politechnikę. Czytaj dalej »
![](public/info/2021/thumb_480_0/2021-01-31_161208928110.jpg)
Wirtualne magazyny, drony, laboratoria aplikacji. Nowe technologie na WSB
2021-02-01, 07:54Nowe laboratoria i pracownie czekają na studentów Wyższej Szkoły Bankowej w Toruniu. Powstały dzięki unijnemu dofinansowaniu. Czytaj dalej »
![](public/info/2021/thumb_480_0/2021-01-28_161183789610.jpg)
Ranking „Perspektyw”: Liceum Akademickie drugie, „elektronik" czwarty
2021-01-28, 13:44Liceum Akademickie w Toruniu na drugim miejscu wśród liceów, a Technikum Elektroniczne w Bydgoszczy - czwarte wśród techników w Polsce. Tygodnik „Perspektywy” opublikował wyniki corocznego rankingu szkół ponadpodstawowych. Czytaj dalej »
![](public/info/2021/thumb_480_0/2021-01-12_161046754810.jpg)
Szczepionki przeciw COVID-19 Moderny i Pfizera – porównanie
2021-01-21, 22:31Mechanizm działania szczepionek Moderny i konsorcjum Pfizera i BioNTech jest taki sam. Produkty różnią się jednak m.in. warunkami, w jakich powinny być przechowywane i terminem podawania drugiej dawki. Czytaj dalej »
![](public/info/2021/thumb_480_0/2021-01-21_161123569610.jpg)
Nie dosyć, że smaczny to jeszcze zdrowy. Chleb z pradawnych odmian
2021-01-21, 15:24Projekt Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego „Pradawne Ziarno” sukcesem nie tylko naukowym, ale i komercyjnym. Czytaj dalej »