Uber uruchamia w Warszawie aplikację umożliwiającą zamawianie posiłku
Amerykański koncern Uber uruchomił we wtorek w Warszawie aplikację, która umożliwia zamawianie posiłków z dostawą na terenie miasta. Stolica Polski jest dziesiątym miastem w Europie i pierwszym w Europie Środkowo-Wschodniej, w którym dostępna jest ta usługa.
"Cieszy nas, że możemy zaoferować warszawiakom możliwość dostarczenia jedzenia z ich ulubionych restauracji (...). Użytkownicy aplikacji już od dziś mogą zamawiać jedzenie z więcej niż 150 warszawskich lokali, co ważne - ponad 50 proc. z nich nie oferowało wcześniej możliwości dowozu. UberEATS jest dla nich szansą na dotarcie do nowej grupy klientów - kilkuset tysięcy użytkowników aplikacji - oraz lepsze wykorzystanie zasobów poza godzinami szczytu" - powiedział PAP dyrektor UberEATS w Polsce Krzysztof Radoszewski.
Jak przypomniał, "Polska jest dla Ubera trzecim rynkiem w Europie" i dlatego firma planuje "dynamicznie rozwijać tu naszą platformę e-commerce". "UberEATS jest kluczowym elementem tych planów" - tłumaczył.
Aplikacja korzysta z platformy cyfrowej i sieci współpracujących z nią dostawców, by w umożliwić zamówienie posiłku z wybranej restauracji - tłumaczą przedstawiciele koncernu, zwracając uwagę na podobieństwo w jej działaniu do funkcjonowania podstawowej usługi Ubera, czyli przewozu osób. UberEATS jest dostępna na urządzenia systemami mobilnymi iOS i Android.
Jak zwrócono uwagę, posiłki można zamawiać tylko z restauracji znajdujących się w określonej odległości od miejsca, w którym jest zamawiający. Dodatkowo, aplikacja umożliwia śledzenie statusu zamówienia i trasy kuriera, a po każdym zamówieniu użytkownik ocenia w aplikacji jakość posiłku i dostawy.
UberEATS jest dostępny w ponad 60 miastach w więcej niż 20 krajach. (PAP)
Zobacz także
Nowoczesne auta narażone na cybernetycznych włamywaczy
2014-12-27, 16:46Nowoczesne samochody naszpikowane elektroniką są podatne na włamania tak samo, jak telefony komórkowe, a z czasem będą jeszcze bardziej - ostrzega Edmund King, przewodniczący organizacji Automobile Association (AA), w wywiadzie dla… Czytaj dalej »

Niezwykłe właściwości zwykłych płynów - okiem naukowców
2014-12-27, 15:34Świąteczno-noworoczny czas to dobra okazja do kontemplacji zjawisk fizycznych związanych z zachowaniem płynów. Naukowcy od lat z uwagą przyglądają się np. herbacie, kawie czy piwu i z tych obserwacji wysnuwają interesujące wnio… Czytaj dalej »
Ekspert: polski rynek e-booków to wciąż nisza do zagospodarowania
2014-12-27, 11:04Polski rynek e-booków to wciąż nisza do zagospodarowania - mówi PAP Robert Drózd, założyciel bloga 'Swiat Czytników' poświęconego elektronicznym książkom i urządzeniom do ich odczytu. Dużą przeszkodą w jej rozwoju jest niska… Czytaj dalej »
Olsztyńscy naukowcy opracowali innowacyjną metodę rozrodu ryb
2014-12-25, 15:55Innowacyjną metodę pozyskiwania ikry od ryb słodkowodnych, polegającą na wypychaniu jej sprężonym gazem z wnętrza ryby, opracowali olsztyńscy naukowcy z Polskiej Akademii Nauk. Zastępuje ona tradycyjny sposób ręcznego pozyskiwania… Czytaj dalej »
Badanie: prawie co drugi szóstoklasista przegląda portale informacyjne
2014-12-19, 14:21Prawie co drugi uczeń VI klasy szkoły podstawowej systematycznie przegląda portale informacyjne i prasę on-line, gimnazjaliści odwiedzają te miejsca jeszcze częściej. Rzadziej za to czytają w sieci literaturę - wynika z badania Instytutu… Czytaj dalej »