W piątek trzynastego - Noc Biologów w ponad 20 ośrodkach
Piątek, 13 stycznia, będzie prawdziwym świętem miłośników biologii. Ponad 20 ośrodków akademickich w kraju przygotowuje wtedy moc atrakcji z okazji Nocy Biologów. Ciekawostek na temat roślin, zwierząt czy innych organizmów na pewno nie zabraknie!
Szczecin, Zielona Góra, Poznań, Opole, Katowice, Kraków, Rzeszów, Lublin, Bydgoszcz, Toruń, Poznań - to miasta, w których biolodzy szykują moc atrakcji podczas Nocy Naukowców. W organizację wydarzeń włączyły się nie tylko uniwersytety, ale również niektóre instytuty PAN czy ogrody zoologiczne i botaniczne. W sumie na stronie Nocy Biologów (http://www.nocbiologow.pl/index.php) można znaleźć programy w ok. 24 jednostkach w całym kraju.
W programach poszczególnych ośrodków można znaleźć dziesiątki prelekcji, wycieczki, pokazy czy zajęcia w laboratoriach. Większość atrakcji przewidziana jest na piątkowe popołudnie i wieczór, ale niektóre ośrodki zajęcia zaczynają już od rana.
Na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej (UMCS) w Lublinie będzie można np. posłuchać o uzależnieniu od gier RPG, zobaczyć hodowlę komórek nowotworowych, dowiedzieć się, jak działają sygnały elektryczne u roślin, czy spróbować uciec z escape roomu, korzystając z wiedzy o neuronach.
Na Uniwersytecie Opolskim biolodzy opowiedzą, ile jest prawdy o dinozaurach w filmach o Parku Jurajskim i jak powstawało polskie sztuczne serce.
Fani biologii na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza (UAM) poznają np. prywatne życie roślin, dowiedzą się, jak powstają halucynacje, posłuchają o niezwykłych odgłosach wydawanych przez ptaki, czy przejdą przez biologiczny labirynt. Ale to tylko niektóre z ponad 100 wydarzeń, jakie szykują biolodzy z UAM.
Z kolei na Uniwersytecie w Białymstoku biolodzy opowiedzą o tym, czy duże pająki są niebezpieczne, czego można się dowiedzieć o zwierzętach z fotopułapek albo o tym, czy kuchnia przypomina chemiczne laboratorium.
Idea Nocy Biologów narodziła się na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu podczas spotkań otwartych dla społeczności miasta i regionu. Pomysł zaczerpnięto z organizowanej co roku Nocy Muzeów, która przyciąga rzesze zwiedzających.
Pierwsza edycja Nocy Biologów odbyła się w styczniu 2012 r. Wtedy w wydarzeniach w całym kraju udział wzięło 16-20 tys. uczestników. Od tej pory organizowana jest w styczniu co roku i przyciąga znacznie większe rzesze zwolenników nauk o życiu.
Odbywające się w całej Polsce pikniki naukowe (zwykle wiosną) i festiwale nauki (na ogół wczesną jesienią) poświęcone są wszelkim formom aktywności naukowej. Tymczasem Noc Biologów jest wydarzeniem, w którym cała uwaga publiczności może się skupić na naukach biologicznych.
PAP - Nauka w Polsce
Zobacz także
Nie żyje Vera Rubin, pionierka badań nad ciemną materią
2016-12-27, 07:55Amerykańska astronom Vera Rubin, znana ze swych badań nad ciemną materią, zmarła w wieku 88 lat - podały w poniedziałek wieczorem media. Informację o śmierci badaczki przekazał jej syn. Czytaj dalej »
Naukowcy z UŚ ulepszają fototerapię do walki z nowotworami
2016-12-26, 11:10Naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego pracują nad ulepszeniem terapii fotodynamicznej, stosowanej w walce z nowotworami jako alternatywa lub uzupełnienie dla radio- czy chemioterapii. W grudniu badacze uzyskali polski patent na poprawiającą… Czytaj dalej »
Aplikacja "Haptic Face" - do nauki mimiki dla osób niewidomych
2016-12-26, 11:08Aplikację, która ma pomóc osobom niewidomym i niedowidzącym w nauce mimiki - tworzą studenci Politechniki Białostockiej. Aplikacja miałaby działać na specjalnych haptycznych (dotykowych) urządzeniach. Czytaj dalej »
Polacy budują 32-bitowe i wielordzeniowe mikroprocesory
2016-12-14, 08:53Agat, Adelit, Azuryt - to opracowane przez naukowców z Politechniki Warszawskiej pierwsze polskie 32-bitowe i wielordzeniowe mikroprocesory. Ich twórcy mają nadzieję, że maszyny będą stosowane przez polski przemysł elektroniczny. Czytaj dalej »
Algi morskie zamiast tłuszczu w produktach spożywczych
2016-12-08, 08:31Żel wytworzony z alg morskich zamiast tłuszczu? Nad takim rozwiązaniem pracują naukowcy, którzy chcą zmniejszyć kaloryczność produktów spożywczych. Zamiennik tłuszczu w smaku ma przypominać ten prawdziwy. W pierwszej kolejności… Czytaj dalej »