Polacy budują 32-bitowe i wielordzeniowe mikroprocesory
Agat, Adelit, Azuryt - to opracowane przez naukowców z Politechniki Warszawskiej pierwsze polskie 32-bitowe i wielordzeniowe mikroprocesory. Ich twórcy mają nadzieję, że maszyny będą stosowane przez polski przemysł elektroniczny.
Wielordzeniowy procesor Agat jest sercem polskiego dwusystemowego odbiornika sygnałów w nawigacji satelitarnej Galileo i GPS.
Adelit to mikrokontroler do zastosowań biomedycznych. Natomiast Azuryt, najmłodsze dziecko naukowców z Wydziału Elektroniki i Technik Informacyjnych PW, to pierwszy polski dwurdzeniowy 32-bitowy procesor zrealizowany w technologii UMC CMOS 130 nm.
Mikroprocesory z Politechniki Warszawskiej są strukturami krzemowymi. Zarówno ich architektura jak i projekt struktur fizycznych zostały zastrzeżone w polskim Urzędzie Patentowym.
Maszyny wykorzystywane w różnych projektach badawczych, a tym tych współfinansowanych przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, udowodniły swoją skuteczność. (IAR)
Zobacz także

UTP ma być Politechniką Bydgoską? Co trzeba zrobić i jakie są na to szanse?
2021-02-05, 08:50Na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy odbywa się referendum. Społeczność akademicka wyrazi w ten sposób opinię w sprawie przekształcenia uczelni w politechnikę. Czytaj dalej »

Wirtualne magazyny, drony, laboratoria aplikacji. Nowe technologie na WSB
2021-02-01, 07:54Nowe laboratoria i pracownie czekają na studentów Wyższej Szkoły Bankowej w Toruniu. Powstały dzięki unijnemu dofinansowaniu. Czytaj dalej »

Ranking „Perspektyw”: Liceum Akademickie drugie, „elektronik" czwarty
2021-01-28, 13:44Liceum Akademickie w Toruniu na drugim miejscu wśród liceów, a Technikum Elektroniczne w Bydgoszczy - czwarte wśród techników w Polsce. Tygodnik „Perspektywy” opublikował wyniki corocznego rankingu szkół ponadpodstawowych. Czytaj dalej »

Szczepionki przeciw COVID-19 Moderny i Pfizera – porównanie
2021-01-21, 22:31Mechanizm działania szczepionek Moderny i konsorcjum Pfizera i BioNTech jest taki sam. Produkty różnią się jednak m.in. warunkami, w jakich powinny być przechowywane i terminem podawania drugiej dawki. Czytaj dalej »

Nie dosyć, że smaczny to jeszcze zdrowy. Chleb z pradawnych odmian
2021-01-21, 15:24Projekt Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego „Pradawne Ziarno” sukcesem nie tylko naukowym, ale i komercyjnym. Czytaj dalej »