Magda Gacyk o Polakach w Dolinie Krzemowej
Czym jest Dolina Krzemowa? Jak się do niej dostać? Jak odnajdują się w świecie najnowszych technologii pracujący tam Polacy? O tym opowiadała Magda Gacyk, którą 27 lipca gościliśmy w Polskim Radiu PiK.
Magda Gacyk jest korespondentką Polskiego Radia w Kalifornii. Przebywając tam od kilkunastu lat, zbliżyła się do środowiska naukowego kreującego świat Silicon Valey - Doliny Krzemowej położonej w części Doliny Santa Clara, na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych.
Magda Gacyk jest autorką książki pt. "Ścigając Steve'a Jobsa - Historie Polaków w Dolinie Krzemowej", którą promowała w trakcie wizyty w bydgoskim studiu Polskiego Radia PiK. Z opowieści autorki wynika, że pomysły i owoce pracy polskich naukowców często okazują się wizjonerskie, a nawet rewolucyjne.
Więcej o Polakach w Dolinie Krzemowej w opowieściach Magdy Gacyk w audycji "Dodaj do Ulubionych" - sobota, godz. 21.05.
Zobacz także
Nie żyje Vera Rubin, pionierka badań nad ciemną materią
2016-12-27, 07:55Amerykańska astronom Vera Rubin, znana ze swych badań nad ciemną materią, zmarła w wieku 88 lat - podały w poniedziałek wieczorem media. Informację o śmierci badaczki przekazał jej syn. Czytaj dalej »
Naukowcy z UŚ ulepszają fototerapię do walki z nowotworami
2016-12-26, 11:10Naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego pracują nad ulepszeniem terapii fotodynamicznej, stosowanej w walce z nowotworami jako alternatywa lub uzupełnienie dla radio- czy chemioterapii. W grudniu badacze uzyskali polski patent na poprawiającą… Czytaj dalej »
Aplikacja "Haptic Face" - do nauki mimiki dla osób niewidomych
2016-12-26, 11:08Aplikację, która ma pomóc osobom niewidomym i niedowidzącym w nauce mimiki - tworzą studenci Politechniki Białostockiej. Aplikacja miałaby działać na specjalnych haptycznych (dotykowych) urządzeniach. Czytaj dalej »
Polacy budują 32-bitowe i wielordzeniowe mikroprocesory
2016-12-14, 08:53Agat, Adelit, Azuryt - to opracowane przez naukowców z Politechniki Warszawskiej pierwsze polskie 32-bitowe i wielordzeniowe mikroprocesory. Ich twórcy mają nadzieję, że maszyny będą stosowane przez polski przemysł elektroniczny. Czytaj dalej »
Algi morskie zamiast tłuszczu w produktach spożywczych
2016-12-08, 08:31Żel wytworzony z alg morskich zamiast tłuszczu? Nad takim rozwiązaniem pracują naukowcy, którzy chcą zmniejszyć kaloryczność produktów spożywczych. Zamiennik tłuszczu w smaku ma przypominać ten prawdziwy. W pierwszej kolejności… Czytaj dalej »