Eksperci: technologiczna rewolucja w rolnictwie to cywilizacyjna konieczność
Internet Rzeczy i analityka danych na farmach, a nawet żywność wytwarzana w fabrykach - bez udziału roślin i zwierząt - dzięki przełomowym osiągnięciom biologii molekularnej - tak zdaniem ekspertów wygląda przyszłość rolnictwa.
Do 2030 r. klasa średnia w skali globalnej podwoi się, a nawet potroi, pociąga to za sobą konieczność zwiększenia produkcji żywności o 100 proc. Już dziś potrzebujemy ogromnych inwestycji w technologie podnoszące wydajność rolnictwa - od prostych systemów pogodowych, dostępnych na smartfony w krajach rozwijających się, po rolnictwo oparte na analizie big data w krajach rozwiniętych" - wyjaśnia Adam Anders z funduszu Anterra Capital, który inwestuje w technologie żywności i rozwiązania dla rolnictwa.
Adam Anders i Rob Leclerc przekonywali w czasie wiedeńskiego Pioneers Festival, że w najbliższych dekadach nastąpi jakościowa zmiana w rolnictwie, które dotąd opierało się na intuicji rolników z jednej strony oraz na wykorzystywaniu niszczących środowisko naturalne pestycydów z drugiej.
Możemy uczynić rolnictwo obszarem, którego funkcjonowanie będzie oparte na twardych danych, dostarczanych przez Internet Rzeczy i analitykę danych. Dziś otrzymujemy plony tylko z 60 proc. upraw - tracimy resztę w wyniku ich niedostosowania do zmian pogodowych, zmiennych warunków glebowych itp. Co gorsza, marnujemy blisko 40 proc. już wytworzonej żywności. Zmiany cywilizacyjne wymuszają działanie" - przekonuje Rob Leclerc.
Perumal Gandhi, założyciel firmy, która opracowała proces syntetycznego produkcji mleka niezawierającego laktozy i cholesterolu, przekonuje, że przyszłość należy do tego typu rozwiązań.
Rolnictwo organiczne nie sprosta naszym oczekiwaniom - już wkrótce będziemy musieli wyżywić 9 miliardów ludzi - tradycyjne rolnictwo zużywa zbyt dużo zasobów - energii, wody - trudno także utrzymać dobrą jakość mięsa, mleka czy jaj pochodzących z masowych ferm" - wyjaśnia Gandhi.
W debacie ekspertów pojawiły się także przykłady firm, które pracują nad nowymi metodami pozyskiwania mięsa. Start-up Modern Meadow wyprodukował mięso, wykorzystując kontrolowany rozrost komórek mięśniowych. Firma Impossible opracowała metodę otrzymywania syntetycznej wołowiny. Hampton Creek, dzięki rozległym badaniom genetycznym, odnalazła w roślinach proteiny odpowiadające tym, które zawiera jajo kurze - pozwoliło to opracować żywność, która na poziomie molekularnym odpowiada jaju.
Pytani o zagrożenia wynikające z takich modeli pozyskiwania żywności, paneliści przyznali, że na bieżąco informują oni odpowiednie władze o swoich działaniach i kierunkach ich rozwoju, dbając także o skuteczne zabezpieczenie środowiska laboratoryjnego.
Nie możemy wprowadzić na rynek naszych produktów bez wielu certyfikatów - Muufri musi udowodnić, że nasze mleko na poziomie molekularnym odpowiada mleku krowiemu" - dodaje Gandhi, CEO firmy. (PAP)
Zobacz także
Rosja planuje lądowanie na Księżycu nie później niż w 2029 roku
2015-10-27, 20:54Pierwsza rosyjska załogowa wyprawa na Księżyc odbędzie się nie później niż w 2029 roku - zapowiedział we wtorek dyrektor najważniejszego przedsiębiorstwa przemysłu kosmicznego w Rosji RKK Energia Władimir Sołncew. Czytaj dalej »
YouTube wprowadza płatny dostęp do serwisu, w Polsce na razie nie
2015-10-26, 08:189,99 dolara miesięcznie będzie kosztować płatny dostęp do serwisu YouTube: w płatnym kanale nie będzie reklam, a subskrybenci otrzymają dostęp do unikalnych materiałów wideo i dodatkowych funkcji. Czytaj dalej »
Nowy typ dysku chmurowego zagrożeniem dla Dropboksa?
2015-10-25, 15:56Autorski model biznesowy usługi WeTransfera, czyli wysokiej jakości reklamy, oraz troska o prywatność użytkowników są cechami, które w największym stopniu wyróżniają ją na tle konkurencyjnych usług typu Dropbox, Box, Google Drive… Czytaj dalej »
Poznańscy naukowcy badają, jak magnetoterapia wspomaga leczenie
2015-10-24, 14:36Terapia z wykorzystaniem stałego lub zmiennego pola magnetycznego jest skuteczna jako metoda wspomagająca leczenie bólu, chorób niedokrwiennych czy poprawy metabolizmu - dowodzą badania poznańskich naukowców. Według ekspertów terapia… Czytaj dalej »
Eksperci: wkrótce sześć nowych leków w leczeniu szpiczaka
2015-10-24, 11:32Mamy znaczy postęp w leczeniu szpiczaka, wkrótce będzie dostępnych sześć nowych leków na tę chorobę - powiedział prof. Wiesław Jędrzejczak podczas międzynarodowego kongresu na temat nowotworów układu krwiotwórczego w Nowym… Czytaj dalej »