Eksperci: technologiczna rewolucja w rolnictwie to cywilizacyjna konieczność
Internet Rzeczy i analityka danych na farmach, a nawet żywność wytwarzana w fabrykach - bez udziału roślin i zwierząt - dzięki przełomowym osiągnięciom biologii molekularnej - tak zdaniem ekspertów wygląda przyszłość rolnictwa.
Do 2030 r. klasa średnia w skali globalnej podwoi się, a nawet potroi, pociąga to za sobą konieczność zwiększenia produkcji żywności o 100 proc. Już dziś potrzebujemy ogromnych inwestycji w technologie podnoszące wydajność rolnictwa - od prostych systemów pogodowych, dostępnych na smartfony w krajach rozwijających się, po rolnictwo oparte na analizie big data w krajach rozwiniętych" - wyjaśnia Adam Anders z funduszu Anterra Capital, który inwestuje w technologie żywności i rozwiązania dla rolnictwa.
Adam Anders i Rob Leclerc przekonywali w czasie wiedeńskiego Pioneers Festival, że w najbliższych dekadach nastąpi jakościowa zmiana w rolnictwie, które dotąd opierało się na intuicji rolników z jednej strony oraz na wykorzystywaniu niszczących środowisko naturalne pestycydów z drugiej.
Możemy uczynić rolnictwo obszarem, którego funkcjonowanie będzie oparte na twardych danych, dostarczanych przez Internet Rzeczy i analitykę danych. Dziś otrzymujemy plony tylko z 60 proc. upraw - tracimy resztę w wyniku ich niedostosowania do zmian pogodowych, zmiennych warunków glebowych itp. Co gorsza, marnujemy blisko 40 proc. już wytworzonej żywności. Zmiany cywilizacyjne wymuszają działanie" - przekonuje Rob Leclerc.
Perumal Gandhi, założyciel firmy, która opracowała proces syntetycznego produkcji mleka niezawierającego laktozy i cholesterolu, przekonuje, że przyszłość należy do tego typu rozwiązań.
Rolnictwo organiczne nie sprosta naszym oczekiwaniom - już wkrótce będziemy musieli wyżywić 9 miliardów ludzi - tradycyjne rolnictwo zużywa zbyt dużo zasobów - energii, wody - trudno także utrzymać dobrą jakość mięsa, mleka czy jaj pochodzących z masowych ferm" - wyjaśnia Gandhi.
W debacie ekspertów pojawiły się także przykłady firm, które pracują nad nowymi metodami pozyskiwania mięsa. Start-up Modern Meadow wyprodukował mięso, wykorzystując kontrolowany rozrost komórek mięśniowych. Firma Impossible opracowała metodę otrzymywania syntetycznej wołowiny. Hampton Creek, dzięki rozległym badaniom genetycznym, odnalazła w roślinach proteiny odpowiadające tym, które zawiera jajo kurze - pozwoliło to opracować żywność, która na poziomie molekularnym odpowiada jaju.
Pytani o zagrożenia wynikające z takich modeli pozyskiwania żywności, paneliści przyznali, że na bieżąco informują oni odpowiednie władze o swoich działaniach i kierunkach ich rozwoju, dbając także o skuteczne zabezpieczenie środowiska laboratoryjnego.
Nie możemy wprowadzić na rynek naszych produktów bez wielu certyfikatów - Muufri musi udowodnić, że nasze mleko na poziomie molekularnym odpowiada mleku krowiemu" - dodaje Gandhi, CEO firmy. (PAP)
Zobacz także
Święta na krańcach świata i w kosmosie: polarne biegi i nieważkie prezenty
2015-12-25, 11:45Są badacze, którzy nie spędzą świąt i Sylwestra z najbliższymi, ale w laboratoriach... na krańcach świata. Astronauci na stacji kosmicznej w czasie świąt wręczą sobie nieważkie prezenty, a badacze na Antarktydzie uczczą Nowy… Czytaj dalej »
W Szczecinie niebawem ruszy nowoczesne centrum dydaktyczno-badawcze
2015-12-25, 11:39W marcu przyszłego roku ruszy w Szczecinie nowoczesne Centrum Dydaktyczno-Badawcze Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Szczecińskiego. Oprócz kształcenia studentów i prowadzenia badań naukowych umożliwi ono także współpracę z bizn… Czytaj dalej »
Pierwsze poważne badania nad lekiem przedłużającym życie
2015-12-25, 11:34Marzenia o eliksirze młodości może się wreszcie spełnić. W 2016 r. rozpoczną się pierwsze badania kliniczne, które mają wykazać czy lek na cukrzycę o nazwie metformina może przedłużyć życie ludzie, jak się od dawna podejrzewa… Czytaj dalej »
Austriacki noblista pozbawiony doktoratu h.c. za faszystowską przeszłość
2015-12-17, 13:53Wybitny austriacki zoolog Konrad Lorenz (1903-1989), laureat Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny z 1973 roku, został pośmiertnie pozbawiony doktoratu honoris causa uniwersytetu w Salzburgu ze względu na swoją faszystowską przeszłośc… Czytaj dalej »
Rozstrzygnięto konkurs PAP i MNiSW dla popularyzatorów nauki
2015-12-17, 08:59Prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Karol Wójcicki, Centrum Kopernika Badań Interdyscyplinarnych, Centrum Nauki EXPERYMENT, 'Forum Akademickie', prof. Przemysław Wojtaszek - to laureaci konkursu Popularyzator Nauki 2015, organizowanego… Czytaj dalej »