Wynalazki z UMK nagrodzone
Dwa wynalazki z UMK zdobyły złote medale w konkursie organizowanym przez Stowarzyszenie Francuskich Wynalazców i Producentów na 114-tych Targach Wynalazczości w Paryżu.
Oba nagrodzone wynalazki powstały w ramach projektu „Inkubator Innowacyjności”. Jury konkursu doceniło zgłoszenie patentowe pn. „Węgle aktywowane o wysokiej zawartości azotu i wysokim przewodnictwie elektrycznym oraz sposób otrzymywania węgli aktywowanych zwłaszcza do wytwarzania elektrod” autorstwa Anny Ilnickiej oraz dr hab. Jerzego Łukaszewicza.
Drugim nagrodzonym wynalazkiem jest zgłoszenie patentowe pn. „System do wspomagania rozwoju percepcyjno-poznawczego niemowląt i małych dzieci” stworzone przez zespół naukowców pod przewodnictwem profesora Włodzisława Ducha.
Do tegorocznej edycji prestiżowego francuskiego konkursu zgłoszono ponad 600 rozwiązań innowacyjnych prezentowanych przez wystawców z 14tu krajów świata. Wynalazki prezentowane były w czterech głównych sektorach branżowych (poprawa jakości życia; medycyna i technologie medyczne; transport, przemysł).
Zobacz także

Semeniuk: pandemia przyspieszyła transformację cyfrową o ok. 10 lat
2021-06-30, 17:31Pandemia przyspieszyła transformację cyfrową o ok. 10 lat, zadaniem rządu jest dostosowanie małych i średnich firm do tego, by mogły nadrabiać zaległości w przenoszeniu swojego biznesu do Internetu - mówiła w środę wiceminister… Czytaj dalej »

PKN Orlen pierwszy w Polsce przetestuje prywatną, przemysłową sieć 5G
2021-06-29, 08:46PKN Orlen jako pierwszy w Polsce przetestuje prywatną, przemysłową sieć 5G w środowisku zaawansowanej infrastruktury przemysłowej. Testy odbędą się w głównym zakładzie spółki w Płocku. Ich wykonanie będzie możliwe m.in. dzięki… Czytaj dalej »

Powstała usługa, która usprawni podróż po Bydgoszczy. To GoogleTransit
2021-06-22, 13:41Osoby planujące jazdę autobusem czy tramwajem w Bydgoszczy zyskały nowe udogodnienie. Usługa GoogleTransit, służąca do planowania podróży komunikacją miejską rozpoczyna fazę testów w Bydgoszczy. Czytaj dalej »

Badania: To, co jemy wpływa na przebieg zakażenia COVID-19
2021-06-09, 06:05Osoby niejedzące mięsa i peskatarianie lżej przechodzą zakażenie COVID-19. Dlatego te diety mogą być traktowane jako forma ochrony przed ciężką postacią COVID-19 - wynika z przeprowadzonych w sześciu krajach badań. Czytaj dalej »

Badania: Osoby z COVID-19 mają cięższe udary mózgu niż te z ogólnej populacji
2021-06-08, 09:08- Wśród osób z COVID-19, u których wystąpił udar mózgu, częściej ma on ciężki przebieg - wynika z badania, które publikuje pismo „Stroke”. Ponadto, w grupie z COVID-19 stwierdzono również większy odsetek młodszych osób… Czytaj dalej »