Zespół z poznańskiej uczelni opracował nowy pochłaniacz tlenu
Naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu opracowali nowy pochłaniacz tlenu, który - dodawany do opakowań z żywnością - mógłby zwiększać trwałość produktów spożywczych. Przy produkcji pochłaniacza tlenu wykorzystywane są nanotechnologie, w tym nanożelazo.
Zespół pod kierownictwem prof. Zenona Foltynowicza i dra Wojciecha Kozaka z Wydziału Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu opracował zupełnie nowy typ pochłaniaczy tlenu, który zapobiegać może szybkiemu psuciu się żywności. Pochłaniacz taki można by było umieszczać wewnątrz opakowania z żywnością jako saszetkę, pastylkę, wkładkę kartonową, folię czy nawet w formie warstwy wprowadzonej do uszczelki pod zamknięciem butelki czy słoika.
"Rocznie w Polsce marnuje się wiele milionów ton żywności, m.in. z powodu złego opakowania i przechowywania. Jednym z czynników istotnie obniżających jakość zapakowanych produktów spożywczych jest obecny w opakowaniach tlen. By się go pozbyć, stosuje się odpowiednie techniki pakowania, jednak żadna nie jest idealna. W związku z tym do żywności dodaje się przeciwutleniacze lub antyoksydanty" - wyjaśnia w przesłanym PAP komunikacie Iwona Cieślik z Działu Marketingu UEP.
Jak poinformowano w komunikacie, od pewnego czasu jednym z istotnych trendów w badaniach jest poszukiwanie innych metod zabezpieczania żywności przed wpływem tlenu. W Japonii, USA i Europie Zachodniej od lat stosowane są różnej generacji pochłaniacze tlenu (organiczne, na bazie żelaza, na bazie polimerów). Jednak wykorzystywane w handlu pochłaniacze tlenu, oparte na sproszkowanym żelazie, aby były aktywne, wymagają katalizatora lub obecności wilgoci. Tymczasem na niektóre produkty wilgoć wpływa niekorzystnie.
Badania polskich naukowców nad pochłaniaczem tlenu trwały kilka lat. Wcześniej ten sam zespół opracował i opatentował już inne pochłaniacze, ale nowy jest udoskonalony. W odróżnieniu od pochłaniaczy wcześniejszych generacji nie wymaga ani katalizatora, ani wilgoci.
"Nanokompozytowy pochłaniacz tlenu jest bezpieczny – stwierdzono, że nie przenika do pakowanego produktu, więc na pewno go wraz z nim nie zjemy. Więcej: dzięki niemu nie zjemy innych niekorzystnych substancji – dodatkową zaletą nanokompozytowego pochłaniacza opracowanego przez naukowców z UEP jest bowiem to, że zastępuje niektóre substancje typu E dodawane do żywności jako przeciwutleniacze lub antyoksydanty. Ponadto pochłaniacz opracowany przez naukowców z UEP może również znaleźć zastosowanie w pakowaniu produktów farmaceutycznych, kosmetyków, materiałów archiwalnych lub wyrobów elektronicznych, chroniąc je przed działaniem tlenu" - napisano w komunikacie.
Wykorzystując środki z grantu z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka (POIG, działanie 1.3.2.) autorzy zgłosili wynalazek do ochrony w systemie międzynarodowym PCT, europejskim EPO oraz w urzędach patentowych USA, Izraela i Japonii.
Profesor Zenon Foltynowicz i dr inż. Wojciech Kozak byli też uczestnikami programu TOP 500 Innovators – największego w historii programu szkoleniowego dla osób zajmujących się badaniami naukowymi i komercjalizacją ich wyników, finansowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego ze środków Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Obecnie wynalazcy prowadzą działania zmierzające do komercjalizacji pochłaniacza. (PAP)
Zobacz także
Rząd: do 2020 r. każdy Polak z dostępem do internetu co najmniej 30Mb/s
2014-01-08, 22:56Do końca 2020 roku każdy Polak będzie miał dostęp do internetu o przepustowości co najmniej 30 Mb/s w dowolnej technologii - wynika z przyjętego w środę przez rząd Narodowego Planu Szerokopasmowego. Czytaj dalej »
Najnowocześniejsze na świecie laboratorium badania łożysk w Warszawie
2014-01-08, 22:54Laboratorium badania łożysk, unikatowe w skali świata, zostało otwarte w środę w warszawskim Instytucie Lotnictwa. Będą w nim testowane łożyska używane do budowy samolotów, lokomotyw i innych dużych maszyn. Czytaj dalej »
Gender Słowem Roku 2013
2014-01-07, 13:17Gender został wybrany Słowem Roku 2013 w konkursie prowadzonym przez naukowców z Instytutu Języka Polskiego UW i Fundacji Języka Polskiego. Inne wyróżnione w tym roku słowa to: ekspert, Euromajdan, janosikowe, podsłuch, słoik, t… Czytaj dalej »
Ruszają prestiżowe targi elektroniki - CES
2014-01-07, 08:24Wydajne baterie do tabletów, latające zabawki, czy prosty system kontroli inteligentnych telewizorów. Prestiżowe targi elektroniki CES w Las Vegas jeszcze oficjalnie się nie zaczęły, a już pokazano na nich pierwsze gadżety. Czytaj dalej »
Eksperci: w 2014 roku może dojść do przyspieszenia cyberzbrojeń
2014-01-07, 08:20W 2014 roku wzrośnie liczba ataków na użytkowników nawet mało popularnych sieci społecznościowych; w sieci mogą także pojawić się tajemnicze ataki, w których państwa będą testować swoje cyberbronie - przewidują eksperci od… Czytaj dalej »