Zespół z poznańskiej uczelni opracował nowy pochłaniacz tlenu
Naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu opracowali nowy pochłaniacz tlenu, który - dodawany do opakowań z żywnością - mógłby zwiększać trwałość produktów spożywczych. Przy produkcji pochłaniacza tlenu wykorzystywane są nanotechnologie, w tym nanożelazo.
Zespół pod kierownictwem prof. Zenona Foltynowicza i dra Wojciecha Kozaka z Wydziału Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu opracował zupełnie nowy typ pochłaniaczy tlenu, który zapobiegać może szybkiemu psuciu się żywności. Pochłaniacz taki można by było umieszczać wewnątrz opakowania z żywnością jako saszetkę, pastylkę, wkładkę kartonową, folię czy nawet w formie warstwy wprowadzonej do uszczelki pod zamknięciem butelki czy słoika.
"Rocznie w Polsce marnuje się wiele milionów ton żywności, m.in. z powodu złego opakowania i przechowywania. Jednym z czynników istotnie obniżających jakość zapakowanych produktów spożywczych jest obecny w opakowaniach tlen. By się go pozbyć, stosuje się odpowiednie techniki pakowania, jednak żadna nie jest idealna. W związku z tym do żywności dodaje się przeciwutleniacze lub antyoksydanty" - wyjaśnia w przesłanym PAP komunikacie Iwona Cieślik z Działu Marketingu UEP.
Jak poinformowano w komunikacie, od pewnego czasu jednym z istotnych trendów w badaniach jest poszukiwanie innych metod zabezpieczania żywności przed wpływem tlenu. W Japonii, USA i Europie Zachodniej od lat stosowane są różnej generacji pochłaniacze tlenu (organiczne, na bazie żelaza, na bazie polimerów). Jednak wykorzystywane w handlu pochłaniacze tlenu, oparte na sproszkowanym żelazie, aby były aktywne, wymagają katalizatora lub obecności wilgoci. Tymczasem na niektóre produkty wilgoć wpływa niekorzystnie.
Badania polskich naukowców nad pochłaniaczem tlenu trwały kilka lat. Wcześniej ten sam zespół opracował i opatentował już inne pochłaniacze, ale nowy jest udoskonalony. W odróżnieniu od pochłaniaczy wcześniejszych generacji nie wymaga ani katalizatora, ani wilgoci.
"Nanokompozytowy pochłaniacz tlenu jest bezpieczny – stwierdzono, że nie przenika do pakowanego produktu, więc na pewno go wraz z nim nie zjemy. Więcej: dzięki niemu nie zjemy innych niekorzystnych substancji – dodatkową zaletą nanokompozytowego pochłaniacza opracowanego przez naukowców z UEP jest bowiem to, że zastępuje niektóre substancje typu E dodawane do żywności jako przeciwutleniacze lub antyoksydanty. Ponadto pochłaniacz opracowany przez naukowców z UEP może również znaleźć zastosowanie w pakowaniu produktów farmaceutycznych, kosmetyków, materiałów archiwalnych lub wyrobów elektronicznych, chroniąc je przed działaniem tlenu" - napisano w komunikacie.
Wykorzystując środki z grantu z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka (POIG, działanie 1.3.2.) autorzy zgłosili wynalazek do ochrony w systemie międzynarodowym PCT, europejskim EPO oraz w urzędach patentowych USA, Izraela i Japonii.
Profesor Zenon Foltynowicz i dr inż. Wojciech Kozak byli też uczestnikami programu TOP 500 Innovators – największego w historii programu szkoleniowego dla osób zajmujących się badaniami naukowymi i komercjalizacją ich wyników, finansowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego ze środków Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Obecnie wynalazcy prowadzą działania zmierzające do komercjalizacji pochłaniacza. (PAP)
Zobacz także
Będzie można ukryć fabryczne aplikacje na nowych smartfonach Samsunga
2015-03-27, 08:57Debiutujące w drugiej połowie kwietnia na polskim rynku flagowe modele smartfonów Samsunga, Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge, będą miały funkcje ukrywania preinstalowanych aplikacji - poinformował Jerzy Łabuda z Samsung Electronics Pols… Czytaj dalej »
Aktualizacja oprogramowania Playstation 4; nowe funkcje systemu
2015-03-27, 08:19Firma Sony wprowadziła w czwartek aktualizację systemu konsol do gier Playstation 4, dzięki której urządzenia zyskają nowe funkcje w tym możliwość stworzenia kopii zapasowej dysku twardego na nośniku USB i opcję 'usypiania' konsoli… Czytaj dalej »
![](public/info/2015/thumb_480_0/2015-03-26_1427369761.jpg)
Internet Wszechrzeczy szansą na rozwój Polski [wideo]
2015-03-26, 12:24Obecnie na świecie jest 12,5 miliarda urządzeń podłączonych do Internetu. Wydawałoby się, że jest to ogromna liczba. Okazuje się jednak, że stanowi to zaledwie 1 proc. Pozostałe 99 proc. fizycznego świata też ma być podłączone… Czytaj dalej »
![](public/info/2015/thumb_480_0/2015-03-26_1427373251.jpg)
Firma Polki z Londynu zaproszona do współpracy z Microsoft [wideo]
2015-03-26, 11:44Resist the usual - nie idź utartą ścieżką - to hasło przewodnie Natalii Talkowskiej, założycielki londyńskiego studia kreatywnego Natalka Design, specjalizującego się w graphic facilitation. Udowadnia ona, że innowacyjna forma… Czytaj dalej »
KE chce likwidować bariery na rynku cyfrowym
2015-03-25, 17:27KE przymierza się do usuwania barier na rynku cyfrowym w UE; chce ułatwić transgraniczny handel elektroniczny, uprościć zasady dotyczące podatku VAT oraz walczyć z internetowymi blokadami regionalnymi. W środę odbyła się pierwsza… Czytaj dalej »