Po wypoczynku uczniowie zasiądą do arkuszy. Tegoroczna matura w nowej formule!
W czwartek maturzyści z całego kraju rozpoczną pisać egzamin dojrzałości. Do matury podejdzie ponad 270 tysięcy tegorocznych abiturientów oraz 55 tysięcy tych, którzy chcą poprawić wyniki z lat ubiegłych.
Tegoroczny egzamin maturalny będzie przeprowadzany w dwóch formułach. Do matury w Formule 2023 przystąpią pierwsi absolwenci czteroletniego liceum, natomiast absolwenci czteroletniego technikum, którzy byli ostatnim rokiem uczącym się w gimnazjach oraz osoby, które poprawiają wyniki, przystąpią do egzaminu, na zasadach z poprzednich lat, w Formule 2015.
Jak zaznaczył Marcin Smolik, dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej najwięcej zmian będzie na egzaminie z języka polskiego, bo absolwenci czteroletniego liceum uczyli się więcej, niż w czasach, kiedy nauka w liceach trwała trzy lata.
– Obowiązuje pełny kolor historii literatury polskiej, co wiąże się, chociażby z większą liczbą lektur obowiązkowych, ale też z trochę rozszerzonym zakresem tych umiejętności. Wiadomości, które w ogóle dotyczą języka polskiego. Stąd też arkusz na poziomie podstawowym jest zupełnie inny z języka polskiego niż matura 2015 – stwierdził Marcin Smolik.
Dodał również, że matura pisemna z języka polskiego składa się z trzech, a nie jak wcześniej, dwóch części.
– Język polski w użyciu, (ta część – przyp.) jest taka trochę podobna do tego, co jest w czytaniu ze zrozumieniem i w obecnej maturze. Jest też druga część arkusza, której w ogóle nie ma w obecnej maturze, to znaczy test historyczno-literacki i trzecia część wypracowanie, które jest również obecnie. Natomiast, o ile obecnie maturzysta musi napisać 250 wyrazów, to w przypadku matury 2023 wypracowanie musi być troszkę dłuższe – zaznaczył Marcin Smolik.
Matura pisemna z języka polskiego w nowej formule będzie trwać dłużej – 240 minut zamiast 170.
Zobacz także
![](public/info/2020/thumb_480_0/2020-03-17_158446019210.jpg)
Zdalne połączenie ze światem nauki. Taką propozycję ma Młyn Wiedzy w Toruniu
2020-03-18, 07:03Cukier, woda, barwniki spożywcze, miarka i waga kuchenna - tyle wystarczy aby zrobić w domu tęczę. To jedna z propozycji zabawy i nauki przygotowana przez Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy w ramach akcji #ZostańwDomu. Czytaj dalej »
![](public/info/2020/thumb_480_0/2020-02-29_158299817710.jpg)
Dziesięć przykazań WHO w sprawie walki z koronawirusem
2020-03-01, 06:00Wobec ekspansji koronawirusa na całym świecie dyrektor generalny Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ogłosił w Genewie „Dziesięć rad jak uniknąć zarażenia koronawirusem”. Czytaj dalej »
![](public/info/2020/thumb_480_0/2020-02-29_158297298710.jpg)
Koronawirus SARS-CoV-2 i choroba COVID-19. Co musisz wiedzieć?
2020-02-29, 11:43Kto jest najbardziej narażony na zakażenie i zachorowanie? Jakie działania profilaktyczne można podjąć? Jaka jest śmiertelność? Prezentujemy zamieszczone na stronie Polskiej Akademii Nauk odpowiedzi na najczęściej zadawane pyta… Czytaj dalej »
![](public/info/2020/thumb_480_0/2020-02-27_158282805410.jpg)
Sprzęt za 5 mln zł trafił do laboratoriów UKW w Bydgoszczy
2020-02-27, 22:00Do laboratoriów badawczo-rozwojowych Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy trafił nowoczesny sprzęt, dzięki któremu uczelnia będzie mogła jeszcze bardziej zacieśnić współpracę z biznesem i prowadzić więcej badań dla… Czytaj dalej »
![](public/info/2020/thumb_480_0/2020-02-25_158263283610.jpg)
Nagroda w Malezji dla naukowców z UTP. Za co?
2020-02-25, 21:28Sukces zespołu naukowców bydgoskiego Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego. Ich wynalazek zdobył srebrny medal na targach wynalazczości w Malezji. Chodzi o urządzenie dla przetwórni przemysłu spożywczego. Czytaj dalej »