Kuchnia PiK-a - czyli Pieprz i Kartofle

...polecają Agnieszka Siejka i Radosław Kożuszek :)

...polecają Agnieszka Siejka i Radosław Kożuszek :)

Kuchnia PiK-a egzotycznie ale nie tylko. W każdy poniedziałek o godz. 14.45, Iwona Muszytowska-Rzeszotek zaprasza na geografię kulinarnych doznań. Smaków regionalnych, polskich, europejskich i światowych.

Gośćmi naszego cyklu są Agnieszka Siejka oraz Radosław Kożuszek. Nasi regionalni podróżnicy odwiedzili dziesiątki krajów, poznał ich tradycję, kulturę i kuchnię. W poniedziałki opowiadają o smakach, zapachach, obyczajach kulinarnych. Program wypełniają opowieści o kawie, herbacie, rozgrzewającym jedzeniu, świątecznych tradycjach, egzotycznych potrawach, których nie każdy ma odwagę posmakować, nawet gdy kuszą zapachem czy wyglądem.


Cukier c.d.

2016-01-25

Kuchnia PiK-a 27.01.2016

Była opowieść o trzcinie cukrowej, czas na burak cukrowego....opowiada Grażyna Szelągowska.

Cukier opowieści c.d.

2016-01-25

kuchnia PiK-a 20.01.2016

Historia cukru na wystawie w Muzeum Etnograficznym w Toruniu. Opowiada Grażyna Szelągowska.

Cukier - czyli opowieść o trzcinie i buraku.

2016-01-13

odcinek 13.01.2016

Przez kilka kolejnych odcinków Kuchni PiK-a spotykać będziemy się z Grażyną Szelągowską, autorką wystawy i książki zatytułowanej " Burak z cukrem". To wyjątkowa okazja aby dowiedzieć się jaka jest historia tej popularnej przyprawy.

Grudzień należy do karpia.

2015-12-12

kuchnia 07.12.2015

Karp odsłona 1.
Jaka jest historia jego pojawienia się w Polsce a także czy jest to tradycjny potrawa świąteczna. Wyjaśnia Radosław Kożuszek.

Baklawa i nie tylko. Dziś na słodko.

2015-11-27

kuchnia PiK-a 30.11.2015

Zgodnie z tradycją w imieniny Katarzyny toruńscy piernikarze rozpoczynali wypieki świątecznych pierników. Co łączy pierniki z przysmakami Bliskiego Wschodu ? Duża ilość miodu. Tym razem Agnieszka Siejka toruńska podróżniczka opowiada o słodyczach.

Kiszonki - czyli nie tylko ogórki i kapusta.

2015-11-10

Kuchnia PiK-a 16.11.2015

Na kiszonej kapuście i ogórkach świat się nie kończy. Agnieszka Siejka proponuje kiszone pomidory oraz marchew. Takie przysmaki przywiozła z Kaukazu i Libanu.

Manakish - czyli arabska pizza na kilka sposobów.

2015-11-09

Kuchnia PiK-a 09.11.2015

Manakish to jedna z ulubionych potraw Agnieszko Siejki z Libanu. Występuje w czterech odmianach : z mięsem, sosem pomidorowym, z serem oraz z za'tarem ( mieszanka oliwy z ziołami)

Osetyjskie pieragi

2015-11-02

Kuchnia PiK-a 02.11.2015

Osetyjskie pieragi - to przepis który Agnieszka Siejka dostała od mieszkańców Kaukazu. Nadziewane twarogiem, mięsem czy ziemniakami, osetyjskie pieragi goszczą na stole przy każdej okazji, podczas świąt i tradycyjnych festiwali, rodzinnych zjazdów i towarzyskich imprez.
PRZEPIS

Ciasto drożdżowe:

5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
1/2 kilograma mąki
1 jajko
5 łyżek oleju
Farsz:
- mięso mielone przyprawić według uznania
- ziemniaki + podsmażona cebula z czosnkiem
- Twaróg z solą i pieprzem

Przygotowanie

Drożdże rozrobić z mlekiem, cukrem i 1 łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki wymieszać z wyrośniętymi drożdżami, pozostawić na ok 30 minut w ciepłym miejscu.
Gotowe ciasto podzielić na 3 części i uformować okrągłe placki.
W środek ułożyć wcześniej przygotowany farsz, zawinąć i delikatnie rozłożyć na okrągłej blaszce.
Na środku przerwać ciasto i zrobić małą dziurkę.
Piec ok 20 min w temperaturze 180 stopni.

Witamy na stronie radiowego magazynu "Miłego dnia", zapraszającego do spędzania czasu z nami od godz. 10.00 do 15.00. Ze względu na bogactwo tematyczne codziennej oferty, zawartość magazynu ułożona została w dwóch blokach.
W naszej audycji pojawiają się interesujący goście, otwarte dyskusje i pytania od Słuchaczy, zaproszenia do udziału w wydarzeniach kulturalnych (i nie tylko) na terenie Kujaw i Pomorza.
Od poniedziałku do piątku "Miłego dnia" życzą Państwu: Ewa Kurzawa, Piotr Majewski i Tomasz Kaźmierski.

Zapraszamy do kontaktu
pod adresami:

"Miłego dnia"
Polskie Radio PiK,
ul.Gdańska 48,
85-006 Bydgoszcz
e-mail: magazyn(at)radiopik.pl


Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę