Grudzień należy do karpia.
Jakiego karpia kupić ? Żywego czy już ubitego?
Była opowieść o trzcinie cukrowej, czas na burak cukrowego....opowiada Grażyna Szelągowska. Czytaj dalej »
Historia cukru na wystawie w Muzeum Etnograficznym w Toruniu. Opowiada Grażyna Szelągowska. Czytaj dalej »
Przez kilka kolejnych odcinków Kuchni PiK-a spotykać będziemy się z Grażyną Szelągowską, autorką wystawy i książki zatytułowanej " Burak z cukrem"… Czytaj dalej »
Karp odsłona 1. Jaka jest historia jego pojawienia się w Polsce a także czy jest to tradycjny potrawa świąteczna. Wyjaśnia Radosław Kożuszek. Czytaj dalej »
Zgodnie z tradycją w imieniny Katarzyny toruńscy piernikarze rozpoczynali wypieki świątecznych pierników. Co łączy pierniki z przysmakami Bliskiego Wschodu… Czytaj dalej »
Podobny do naszego ale nie koniecznie. Czytaj dalej »
Na kiszonej kapuście i ogórkach świat się nie kończy. Agnieszka Siejka proponuje kiszone pomidory oraz marchew. Takie przysmaki przywiozła z Kaukazu i Libanu… Czytaj dalej »
Manakish to jedna z ulubionych potraw Agnieszko Siejki z Libanu. Występuje w czterech odmianach : z mięsem, sosem pomidorowym, z serem oraz z za'tarem ( mieszanka… Czytaj dalej »
Osetyjskie pieragi - to przepis który Agnieszka Siejka dostała od mieszkańców Kaukazu. Nadziewane twarogiem, mięsem czy ziemniakami, osetyjskie pieragi goszczą… Czytaj dalej »
I to podróżniczka, która uwielbia nowe jedzenie. Z podróży przywozi smaki, zapachy, przepisy oraz wiedzę o tradycjach kulinarnych, tym wszystkim podzieli… Czytaj dalej »