Osetyjskie pieragi
PRZEPIS
Ciasto drożdżowe:
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
1/2 kilograma mąki
1 jajko
5 łyżek oleju
Farsz:
- mięso mielone przyprawić według uznania
- ziemniaki + podsmażona cebula z czosnkiem
- Twaróg z solą i pieprzem
Przygotowanie
Drożdże rozrobić z mlekiem, cukrem i 1 łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki wymieszać z wyrośniętymi drożdżami, pozostawić na ok 30 minut w ciepłym miejscu.
Gotowe ciasto podzielić na 3 części i uformować okrągłe placki.
W środek ułożyć wcześniej przygotowany farsz, zawinąć i delikatnie rozłożyć na okrągłej blaszce.
Na środku przerwać ciasto i zrobić małą dziurkę.
Piec ok 20 min w temperaturze 180 stopni.