Zobacz także
Śledź - jadany przez cały rok, ale na koniec karnawału zdecydowanie poświęcamy mu więcej uwagi. Jutro śledzik ma…
Dlaczego śledź zdobył tak dużą popularność w czasie Wielkiego Postu, jak przygotować smażonego śledzia i jak wykonać sałatkę śledziową w śmietanie?… Czytaj dalej »
Dziś do garnka ze smalcem wrzucamy Anielskie skrzydełka. Co to jest? Wszystko wyjaśni się w kolejnym odcinku Kuchni…
Anielskie skrzydełka, tej nazwy nie znałam. Ale dobrze oddaje charakter tego przysmaku. Są lekkie, delikatne, kruche i nie można im się oprzeć. Wyrób wymaga… Czytaj dalej »
W Kuchni PiK-a wielkie smażenie. Już od dziś objadamy się pączkami i faworkami. Mamy dla państwa przepis od mamy…
W czasie ostatków w Polsce sprzedaje się około 200 milionów pączków. Wartość energetyczna pączka (60g) wynosi około 226 kcal. Ale nie warto przejmować… Czytaj dalej »
Ptaki i wiewiórki zimą liczą na naszą pomoc
Dokarmianie nie może zaszkodzić ptakom i zwierzętom zimujacym w Polsce. Potrzebna nam będzie profesjonalna karma oraz wiedza, kogo i czym karmić. Tego dowiemy… Czytaj dalej »
A co z wiewiórkami?
Wiewiórki tak jak ptaki potrzebują zimą naszej pomocy. Teoretycznie robią sobie zapasy na zimę, jednak w praktyce okazuje się, że nie pamiętają co, gdzie… Czytaj dalej »
Dokarmiamy ptaki i rozdajemy profesjonalną karmę.
Kolejna garść cennych informacji jak i czym dokarmiać ptaki. Sikory, wróbe, zięby - jak je odróżnić i czym nakarmić. Nie każdy ptaszek zadowoli się… Czytaj dalej »
Nie wolno karmić ptaków chlebem!!!!
Chleb i słonina - unikajmy tych produktów w zimowych stołówkach dla ptaków. Są szkodliwe. Ale zaplanujmy też lokalizację naszej jadłodajni. Karmnika nie… Czytaj dalej »
W Nowym Roku odwiedzamy Izrael i Wietnam.
Słodkie jabłka z miodem, granaty i ryba w Izraelu. Mortadela i kawałki kury z solą w Wietnamie - takie menu obowiązuje w Nowym Roku. Nie wszystko jednak tak… Czytaj dalej »
Chiński kulinarny Nowy Rok
Chińczycy muszą na swój Nowy Rok poczekać, ale my już sprawdziliśmy jakie potrawy gwarantują im pomyślność. Może sprawdzą się także u nas? Przydadzą… Czytaj dalej »
Świąteczna Kuchnia PiK-a pełna pierników. Mowimy o historii, legendach i o tym jak przygotować pierniki.
Dwa najbliższe odcinku Kuchni PiK-a spędzimy przy świątecznym stole. Posłuchamy opowieści o pierniku, nie tylko toruńskim. Radosław Kożuszek poda nam… Czytaj dalej »
pod adresami:
"Miłego dnia"
Polskie Radio PiK,
ul.Gdańska 48,
85-006 Bydgoszcz
e-mail: magazyn(at)radiopik.pl