Faszerowane jaja i jajecznica z łososiem.
Faszerowane jaja
Składniki:
4 jaja - bez żółtek
szczypiorek, natka pietruszki
5 g sezamu
10 g płatków owsianych
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
3 jaja gotujemy na twardo. Przestudzone trzeba przekroić delikatnie na pół aby nie popękała skorupka. Łyżeczką wyjmujemy jajko ze środka. Oddzielamy żółtka, siekamy i mieszamy ze szczypiorkiem i pietruszką. Dodajemy sół i pieprz albo inne przyprawy, które przypadną wam do gustu. Dodajemy jedno surowe białko i wszystki mieszamy. Farsz delikatnie podsmażamy na oliwie i wypełniamy nim skorupki.
Obtaczamy w sezamie i płatkach owsianych i smażymy na patelni.
Do faszerowanych jajek dodać można też łososia oraz pieczarki. Jak kto lubi.
Jajecznica z łososiem.
Składniki
4 białka jaj
30 g wędzonego łososia
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek i roztrzepujemy widelcem. Łososia kroimy na małe kawałki . Trzeba delikatnie podsmażyć go na patelni. Dodajemy białka i przyprawy, na końcu posypujemy natką. Smacznego.