Oponki i faworki - przed nami Tłusty Czwartek
OPONKI
1 kg mąki przesiewamy do miski, dodajemy 10 dkg pokruszonych drożdży, 3 łyżki cukru i 1 szklankę ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy. Potem dodajemy 8 jajek, szklankę kwaśnej śmietany, na koniec 1 kostkę rozpuszczonego tłuszczu. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Potem kładziemy ciasto na stolnicę i wykrawamy szklanką krążki, w środku robimy palcem dziurkę. Smażymy na gorącym tłuszczu, zimne posypujemy cukrem pudrem.
FAWORKI
1/2 kg maki
2 całe jaja
2 żółtka
200 gr gęstej śmietany
2 łyżeczki wódki
1/2 opakowania cukru waniliowego
Wyrabiamy ciasto, walimy wałkiem i kroimy paseczki z otworkami w środku. Przekładamy.
Smażymy na smalcu.